training eu starters

— donderdag 21 april 2016, 09:26 | 0 reacties, praat mee

‘Plasterk wil vrij spel ondanks aangepast Wiv-voorstel’

Remko de Waal / ANP

Vorige week stemde het kabinet in met het wetsvoorstel van minster Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Hennis (Defensie) rond de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Ondanks toezeggingen dat de bevoegdheden op basis van de gehouden consultatierondes zijn verscherpt om ongericht massaal zoeken te voorkomen, blijkt Plasterks ministerie in een niet-openbare document aan internetaanbieders en telecombedrijven (die taps technisch moeten uitvoeren, red.) toch met sleepnetvoorbeelden te komen. Laatste wijziging: 21 april 2016, 09:33

Dat meldt de NOS op basis van het vertrouwelijke materiaal. De belangrijkste bezwaren die in de consultatieronde naar voren kwamen maar volgens Plasterk zijn aangepakt, betroffen nu juist die sleepnetfuncties. Diverse maatschappelijke instanties hadden grote problemen met zulke ongerichte datahonger, die van iedereen een potentiële verdachte maakt.

Als voorbeeld van gerichte taps noemde Plasterk in het verleden altijd dataverkeer tussen Nederland en Syrië, dat de AIVD voor een bepaalde periode zou mogen aftappen. In het document waar de NOS over beschikt, spreekt het ministerie van Binnenlandse Zaken over al het internetverkeer van een Nederlandse (fictieve) stad van 400.000 inwoners en een bepaalde chatdienst. Ook wifi-netwerken worden genoemd als tapdoelen.

Op vragen van de NOS stelt het ministerie dat het om een fictief voorbeeld gaat, enkel bedoeld om duidelijk te krijgen welke kosten telecombedrijven in zo’n geval zouden maken. De overheid betaalt namelijk mee aan de kosten om taps technisch te realiseren.

In het document worden ook andere taptermijnen genoemd dan Plasterk in het openbaar aanhaalde. Een tap van een maand is in het stuk al opgerekt tot een tap van potentieel een jaar. Een anonieme bron bij een telecombedrijf noemt zulke hoeveelheden data echter praktisch onwerkbaar.

Het wetsvoorstel ligt nu ter advies bij de Raad van State. Het kabinet wil het defintieve wetsvoorstel nog voor de zomer van 2016 aan de Tweede Kamer voorleggen. Meer bij NOS / Bits of Freedom

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.