‘Plasterk wil vrij spel ondanks aangepast Wiv-voorstel’

Vorige week stemde het kabinet in met het wetsvoorstel van minster Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Hennis (Defensie) rond de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Ondanks toezeggingen dat de bevoegdheden op basis van de gehouden consultatierondes zijn verscherpt om ongericht massaal zoeken te voorkomen, blijkt Plasterks ministerie in een niet-openbare document aan internetaanbieders en telecombedrijven (die taps technisch moeten uitvoeren, red.) toch met sleepnetvoorbeelden te komen.
Dat meldt de NOS op basis van het vertrouwelijke materiaal. De belangrijkste bezwaren die in de consultatieronde naar voren kwamen maar volgens Plasterk zijn aangepakt, betroffen nu juist die sleepnetfuncties. Diverse maatschappelijke instanties hadden grote problemen met zulke ongerichte datahonger, die van iedereen een potentiële verdachte maakt.
Als voorbeeld van gerichte taps noemde Plasterk in het verleden altijd dataverkeer tussen Nederland en Syrië, dat de AIVD voor een bepaalde periode zou mogen aftappen. In het document waar de NOS over beschikt, spreekt het ministerie van Binnenlandse Zaken over al het internetverkeer van een Nederlandse (fictieve) stad van 400.000 inwoners en een bepaalde chatdienst. Ook wifi-netwerken worden genoemd als tapdoelen.
Op vragen van de NOS stelt het ministerie dat het om een fictief voorbeeld gaat, enkel bedoeld om duidelijk te krijgen welke kosten telecombedrijven in zo’n geval zouden maken. De overheid betaalt namelijk mee aan de kosten om taps technisch te realiseren.
In het document worden ook andere taptermijnen genoemd dan Plasterk in het openbaar aanhaalde. Een tap van een maand is in het stuk al opgerekt tot een tap van potentieel een jaar. Een anonieme bron bij een telecombedrijf noemt zulke hoeveelheden data echter praktisch onwerkbaar.
Het wetsvoorstel ligt nu ter advies bij de Raad van State. Het kabinet wil het defintieve wetsvoorstel nog voor de zomer van 2016 aan de Tweede Kamer voorleggen. Meer bij NOS / Bits of Freedom
Praat mee