Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 2 juli 2015, 09:22 | 0 reacties, praat mee

Bevoegdheden inlichtingendiensten uitgebreid

Remko de Waal / ANP

Het kabinet gaat inlichtingendiensten meer bevoegdheden geven om internet- en telefoonverkeer te verzamelen en te bewaren. De plannen staan in een nieuw voorstel voor wijziging van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). In ruil voor de extra bevoegdheden wil het kabinet de controle op het gebruik beperken met extra waarborgen voor de privacy. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) kunnen straks ook gegevens verzamelen via vaste kabelverbindingen, waar tegenwoordig het meeste verkeer over loopt. De wet zal duidelijker vastleggen hoe lang informatie bewaard mag worden voor het moet worden vernietigd. Laatste wijziging: 2 juli 2015, 09:26

Bepaalde ‘bijzondere bevoegdheden’ die de AIVD/MIVD binnen de Wiv krijgen toegekend, mogen pas worden gebruikt nadat de minister van Binnenlandse Zaken of de minister van Defensie persoonlijk toestemming hebben gegeven. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) krijgt meer ruimte om vervolgens beslissingen van de ministers te toetsen. Als de CTIVD concludeert dat een toestemming onrechtmatig is verleend, moeten de ministers die verplicht heroverwegen. Ook kan de CITVD ministers straks op de vingers tikken met bindende oordelen.

Over de aanpassingen van de Wiv start nu een zogeheten internetconsultatie, die tot 1 september loopt. Tegenover RTL Nieuws stelt minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) dat de wijzigingen van absoluut belang zijn voor de nationale veiligheid.

Bekijk meer van

Ronald Plasterk MIVD AIVD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.