training eu starters

— dinsdag 26 maart 2019, 14:32 | 0 reacties, praat mee

Het Europees Parlement stemt in met nieuwe auteursrechtenwet

Stemming in Europees Parlement met rechtsonder EU-rapporteur Axel Voss - © Vincent Kessler / Reuters

UPDATE Met 348 stemmen voor en 274 stemmen tegen heeft het Europese Parlement de nieuwe Europese auteursrechtenwet 'the Copyright in the Digital Single Market Directive' aangenomen, inclusief de controversiële artikelen 11 en 13. Laatste wijziging: 26 maart 2019, 14:32

Artikel 11 heeft betrekking op het vergoeden voor hergebruik en om dat materiaal te identificeren zullen partijen moeten gaan werken met uploadfilters, Artikel 13.

De Europese Commissie laat in een verklaring via Twitter weten blij te zijn met de stemming van het Europees Parlement “voor gemoderniseerde regels die geschikt zijn voor het digitale tijdperk”.

Uitgeversorganisatie NDP Nieuwsmedia juicht het aannemen van de richtlijn ook toe. “Het uitgeversrecht is onmisbaar voor het voortbestaan van onafhankelijke, professionele kwaliteitsjournalistiek in Europa. Het garandeert dat uitgevers kunnen blijven investeren in hun kwalitatief hoogwaardige redacties”

Dat de controversiële artikelen 11 en 13 zijn opgenomen in de nieuwe auteursrechtenwet is echter tegen het zere been van critici. Zij voorzien het einde van het vrije internet zoals we die nu kennen.

De Electronic Frontier Foundation (EFF) voorziet een drama, want wie gaat toezicht houden op de uitvoering er van? Dergelijke richtlijnen moeten in de wetgeving van elke lidstaat worden geschreven. Ze hebben tot 2021 om dat te doen. De verwachting is dat de eerste implementatie van de richtlijn zal komen van de landen die de controversiële aanpassingen hebben gesteund. Landen waar volgens EFF meer verdeeldheid heerste zullen er ongetwijfeld langer over doen. En wie zegt dat die landen niet allemaal een eigen uitleg geven aan de “notoir incoherente tekst van de richtlijn”.

De EFF verwacht dan ook de komende jaren dat het Europese rechtssysteem flink belast zal worden, met mogelijk lange procedures voor er een definitieve beslissing komt van de hoogste rechter, bij het Europese Hof van Justitie.

Lees ook:
Axel Voss: ‘De grote platforms moeten betalen. De rest laten we met rust’ (21 februari 2019)
Akkoord over tekst nieuwe Europese auteurswet mét filters en linkbelasting (14 februari 2019)
Elf EU-landen tegen linkbelasting en uploadfilter (21 januari 2019)

Bekijk meer van

Recht Europees Parlement Europa

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.