website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Het Europees Parlement stemt in met nieuwe auteursrechtenwet

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in Recht op dinsdag 26 maart 2019, 14:32

Stemming in Europees Parlement met rechtsonder EU-rapporteur Axel Voss

Stemming in Europees Parlement met rechtsonder EU-rapporteur Axel Voss - © Vincent Kessler / Reuters

Nieuws UPDATE Met 348 stemmen voor en 274 stemmen tegen heeft het Europese Parlement de nieuwe Europese auteursrechtenwet 'the Copyright in the Digital Single Market Directive' aangenomen, inclusief de controversiële artikelen 11 en 13.

Artikel 11 heeft betrekking op het vergoeden voor hergebruik en om dat materiaal te identificeren zullen partijen moeten gaan werken met uploadfilters, Artikel 13.

De Europese Commissie laat in een verklaring via Twitter weten blij te zijn met de stemming van het Europees Parlement “voor gemoderniseerde regels die geschikt zijn voor het digitale tijdperk”.

Uitgeversorganisatie NDP Nieuwsmedia juicht het aannemen van de richtlijn ook toe. “Het uitgeversrecht is onmisbaar voor het voortbestaan van onafhankelijke, professionele kwaliteitsjournalistiek in Europa. Het garandeert dat uitgevers kunnen blijven investeren in hun kwalitatief hoogwaardige redacties”

Dat de controversiële artikelen 11 en 13 zijn opgenomen in de nieuwe auteursrechtenwet is echter tegen het zere been van critici. Zij voorzien het einde van het vrije internet zoals we die nu kennen.

De Electronic Frontier Foundation (EFF) voorziet een drama, want wie gaat toezicht houden op de uitvoering er van? Dergelijke richtlijnen moeten in de wetgeving van elke lidstaat worden geschreven. Ze hebben tot 2021 om dat te doen. De verwachting is dat de eerste implementatie van de richtlijn zal komen van de landen die de controversiële aanpassingen hebben gesteund. Landen waar volgens EFF meer verdeeldheid heerste zullen er ongetwijfeld langer over doen. En wie zegt dat die landen niet allemaal een eigen uitleg geven aan de “notoir incoherente tekst van de richtlijn”.

De EFF verwacht dan ook de komende jaren dat het Europese rechtssysteem flink belast zal worden, met mogelijk lange procedures voor er een definitieve beslissing komt van de hoogste rechter, bij het Europese Hof van Justitie.

Lees ook:
Axel Voss: ‘De grote platforms moeten betalen. De rest laten we met rust’ (21 februari 2019)
Akkoord over tekst nieuwe Europese auteurswet mét filters en linkbelasting (14 februari 2019)
Elf EU-landen tegen linkbelasting en uploadfilter (21 januari 2019)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.