website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Akkoord over tekst nieuwe Europese auteurswet mét filters en linkbelasting

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op donderdag 14 februari 2019, 09:30

ANP

ANP

Nieuws Ondanks bezwaren van meerdere landen tegen de introductie van internetfilters hebben onderhandelaars van de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement een definitieve tekst aangenomen waarin deze filters tóch zijn opgenomen.

De omstreden artikelen 11 en 13 zijn onderdeel van nieuwe Europese auteursrechtwetgeving die in de maak is. Grote platforms moeten gaan betalen als auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt geplaatst. Tegenstanders vrezen dat dit leidt tot filtering vooraf en dat zulke filters - om aansprakelijkheid te voorkomen - het meeste materiaal zullen afwijzen.

Europarlementariër Julia Reda (zelf fel tegenstander van deze onderdelen van de voorgestelde wetgeving, red.) heeft een blogpost geschreven rond de twee controversiële artikelen. Ze zegt dat de tekst rond internetfiltering platforms een onmogelijke taak oplegt.

Zo moeten sites ‘hun beste poging’ doen voor materiaal dat wordt geüpload licenties te kopen. “Dat wil zeggen, al het auteursrechtelijk materiaal op de planeet”, aldus Reda. Kleinere sites zullen gedwongen zijn te gaan filteren en die filters zijn van nature kostbaar en gevoelig voor fouten.

Als er een auteursrechtelijk conflict ontstaat en een rechter vindt de geleverde ‘beste poging’ onvoldoende, zijn de sites direct juridisch aansprakelijk voor schendingen die gebruikers hebben begaan. Ze zullen daarom regels eerder te streng interpreteren om veilig te zijn. “De impact op onze vrijheid van meningsuiting is zo nog groter”, aldus Reda.

Artikel 11, dat vergoedingen voor hergebruik (in de volksmond ook wel linkbelasting genoemd), voorziet niet in uitzonderingen voor kleinere partijen, individuen of non-profits. Reda zegt dat de effecten ervan nog niet duidelijk zijn. “Zeer korte” samenvattingen van het materiaal waarnaar gelinkt wordt zijn toegestaan, maar er is geen sluitende definitie van hoe kort kort precies is.

De onderhandelaars vinden dat de vrees onder gebruikers voor filters en beperking van vrijheid ongegrond is. In een persbericht over de nieuwe regels zeggen de onderhandelaars dat de wetgeving zich richt op grote bedrijven en platforms.

“De nieuwe richtlijn heeft individuele gebruikers niet als doel, maar het online hergebruik van persuitingen door grote online platforms en diensten, zoals nieuws-aggregatoren. Internetgebruikers kunnen als vanouds inhoud delen op sociale media en verwijzen naar sites en nieuwssites, net zoals dat vandaag de dag kan.”

Meer bij Julia Reda / Europese Unie / NOS

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.