persveilig seminar

— donderdag 14 februari 2019, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Akkoord over tekst nieuwe Europese auteurswet mét filters en linkbelasting

ANP

Ondanks bezwaren van meerdere landen tegen de introductie van internetfilters hebben onderhandelaars van de Europese Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement een definitieve tekst aangenomen waarin deze filters tóch zijn opgenomen. Laatste wijziging: 14 februari 2019, 09:35

De omstreden artikelen 11 en 13 zijn onderdeel van nieuwe Europese auteursrechtwetgeving die in de maak is. Grote platforms moeten gaan betalen als auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt geplaatst. Tegenstanders vrezen dat dit leidt tot filtering vooraf en dat zulke filters - om aansprakelijkheid te voorkomen - het meeste materiaal zullen afwijzen.

Europarlementariër Julia Reda (zelf fel tegenstander van deze onderdelen van de voorgestelde wetgeving, red.) heeft een blogpost geschreven rond de twee controversiële artikelen. Ze zegt dat de tekst rond internetfiltering platforms een onmogelijke taak oplegt.

Zo moeten sites ‘hun beste poging’ doen voor materiaal dat wordt geüpload licenties te kopen. “Dat wil zeggen, al het auteursrechtelijk materiaal op de planeet”, aldus Reda. Kleinere sites zullen gedwongen zijn te gaan filteren en die filters zijn van nature kostbaar en gevoelig voor fouten.

Als er een auteursrechtelijk conflict ontstaat en een rechter vindt de geleverde ‘beste poging’ onvoldoende, zijn de sites direct juridisch aansprakelijk voor schendingen die gebruikers hebben begaan. Ze zullen daarom regels eerder te streng interpreteren om veilig te zijn. “De impact op onze vrijheid van meningsuiting is zo nog groter”, aldus Reda.

Artikel 11, dat vergoedingen voor hergebruik (in de volksmond ook wel linkbelasting genoemd), voorziet niet in uitzonderingen voor kleinere partijen, individuen of non-profits. Reda zegt dat de effecten ervan nog niet duidelijk zijn. “Zeer korte” samenvattingen van het materiaal waarnaar gelinkt wordt zijn toegestaan, maar er is geen sluitende definitie van hoe kort kort precies is.

De onderhandelaars vinden dat de vrees onder gebruikers voor filters en beperking van vrijheid ongegrond is. In een persbericht over de nieuwe regels zeggen de onderhandelaars dat de wetgeving zich richt op grote bedrijven en platforms.

“De nieuwe richtlijn heeft individuele gebruikers niet als doel, maar het online hergebruik van persuitingen door grote online platforms en diensten, zoals nieuws-aggregatoren. Internetgebruikers kunnen als vanouds inhoud delen op sociale media en verwijzen naar sites en nieuwssites, net zoals dat vandaag de dag kan.”

Meer bij Julia Reda / Europese Unie / NOS

Bekijk meer van

Recht Julia Reda Europese Unie

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.