— maandag 21 januari 2019, 09:29 | 0 reacties, praat mee

Elf EU-landen tegen linkbelasting en uploadfilter

© Lex van Lieshout / ANP

Elf EU-landen kunnen zich niet vinden in het meest recente voorstel om het Europese auteursrecht te hervormen. De onderdelen die problemen geven zijn de omstreden linkbelasting en het uploadfilter.

Politico meldt dat de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers vandaag eigenlijk voor een laatste keer over het meest recente voorstel zouden overleggen, voordat er in maart definitief over de nieuwe regels wordt gestemd. Nederland, Duitsland, België, Finland en Slovenië waren al langer kritisch over het voorstel en wijzen nu ook deze herziene versie af. Verder hebben Italië, Polen, Zweden, Kroatië, Luxemburg en Portugal nu tegen de nieuwste concepttekst gestemd, schrijft Europarlementariër Julia Reda.

De meeste kritiek is er op artikel 11 en 13. Artikel 11, de linkbelasting, behelst dat grote internetbedrijven moeten gaan betalen voor auteursrechtelijk materiaal dat gebruikers via hen verspreiden. En om zulk materiaal - liefst nog voor publicatie - te identificeren, zullen partijen moeten gaan werken met uploadfilters, artikel 13. Tegenstanders vrezen de praktische effecten van de plannen.

Met het afgelasten van het overleg op maandag is de herziening van het Europese auteursrecht niet van tafel. Wel zijn er waarschijnlijk grotere aanpassingen nodig voordat het tot een stemming komt. Meer bij NU.nl

Bekijk meer van

Recht Europa

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.