website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Elf EU-landen tegen linkbelasting en uploadfilter

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in Recht op maandag 21 januari 2019, 09:29

© Lex van Lieshout / ANP

Nieuws Elf EU-landen kunnen zich niet vinden in het meest recente voorstel om het Europese auteursrecht te hervormen. De onderdelen die problemen geven zijn de omstreden linkbelasting en het uploadfilter.

Politico meldt dat de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers vandaag eigenlijk voor een laatste keer over het meest recente voorstel zouden overleggen, voordat er in maart definitief over de nieuwe regels wordt gestemd. Nederland, Duitsland, België, Finland en Slovenië waren al langer kritisch over het voorstel en wijzen nu ook deze herziene versie af. Verder hebben Italië, Polen, Zweden, Kroatië, Luxemburg en Portugal nu tegen de nieuwste concepttekst gestemd, schrijft Europarlementariër Julia Reda.

De meeste kritiek is er op artikel 11 en 13. Artikel 11, de linkbelasting, behelst dat grote internetbedrijven moeten gaan betalen voor auteursrechtelijk materiaal dat gebruikers via hen verspreiden. En om zulk materiaal - liefst nog voor publicatie - te identificeren, zullen partijen moeten gaan werken met uploadfilters, artikel 13. Tegenstanders vrezen de praktische effecten van de plannen.

Met het afgelasten van het overleg op maandag is de herziening van het Europese auteursrecht niet van tafel. Wel zijn er waarschijnlijk grotere aanpassingen nodig voordat het tot een stemming komt. Meer bij NU.nl

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.