banner festival 23

— dinsdag 20 november 2018, 09:21 | 0 reacties, praat mee

Google dreigt te stoppen met Google News in Europa bij invoering linkbelasting

Google overweegt Google News te sluiten als Europa akkoord gaat met de invoering van een 'linktaks' als onderdeel van de hervorming van het auteursrecht. Laatste wijziging: 20 november 2018, 09:27

Als de linkbelasting wordt doorgevoerd moeten bedrijven zoals Google uitgevers een vergoeding betalen voor het tonen van nieuwsfragmenten van auteursrechtelijk materiaal. De toekomst van Google News hangt af van Europa’s bereidheid om het omstreden artikel te herzien, zegt Richard Gingras, hoofd nieuws bij Google, tegen The Guardian. In het verlengde van de linkbelasting heeft Google ook moeite met een ander omstreden artikel: het zogeheten ‘uploadfilter’. Dit onderdeel maakt grote sociale media, zoals Google’s dochterbedrijf YouTube, aansprakelijk voor auteursrechtelijk beschermd materiaal dat door gebruikers wordt geüpload.

Het Europees Parlement ging in september akkoord met het hervormde auteursrecht. Op dit moment moeten de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers het nog eens worden over de definitieve tekst. “We kunnen nog geen definitieve beslissing maken tot we de definitieve tekst hebben gezien”, zegt Gingras.

Gingras verwijst naar Spanje, waar ze in 2014 een wet aannamen waarmee Google werd verplicht te betalen voor het gebruik van nieuwsfragmenten. Google stopte in het land met zijn nieuwsverzameldienst en volgens Gingras verloren uitgevers veel bezoekers. “Dat willen we liever niet zien gebeuren in Europa.” Google is dan ook met een bezig met een flinke lobby om het betreffende maatregel aan te passen.

Lees ook:
Europees Parlement stemt voor linkbelasting en uploadfilters (12 september 2018)
Europees Parlement wil breder gedragen auteursrechthervorming (5 juli 2018)
‘Zoekmachines moeten uitgevers betalen voor tonen van nieuwsfragmenten’ (28 mei 2018)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.