Google dreigt te stoppen met Google News in Europa bij invoering linkbelasting

Google overweegt Google News te sluiten als Europa akkoord gaat met de invoering van een 'linktaks' als onderdeel van de hervorming van het auteursrecht.
Als de linkbelasting wordt doorgevoerd moeten bedrijven zoals Google uitgevers een vergoeding betalen voor het tonen van nieuwsfragmenten van auteursrechtelijk materiaal. De toekomst van Google News hangt af van Europa’s bereidheid om het omstreden artikel te herzien, zegt Richard Gingras, hoofd nieuws bij Google, tegen The Guardian. In het verlengde van de linkbelasting heeft Google ook moeite met een ander omstreden artikel: het zogeheten ‘uploadfilter’. Dit onderdeel maakt grote sociale media, zoals Google’s dochterbedrijf YouTube, aansprakelijk voor auteursrechtelijk beschermd materiaal dat door gebruikers wordt geüpload.
Het Europees Parlement ging in september akkoord met het hervormde auteursrecht. Op dit moment moeten de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers het nog eens worden over de definitieve tekst. “We kunnen nog geen definitieve beslissing maken tot we de definitieve tekst hebben gezien”, zegt Gingras.
Gingras verwijst naar Spanje, waar ze in 2014 een wet aannamen waarmee Google werd verplicht te betalen voor het gebruik van nieuwsfragmenten. Google stopte in het land met zijn nieuwsverzameldienst en volgens Gingras verloren uitgevers veel bezoekers. “Dat willen we liever niet zien gebeuren in Europa.” Google is dan ook met een bezig met een flinke lobby om het betreffende maatregel aan te passen.
Lees ook:
Europees Parlement stemt voor linkbelasting en uploadfilters (12 september 2018)
Europees Parlement wil breder gedragen auteursrechthervorming (5 juli 2018)
‘Zoekmachines moeten uitgevers betalen voor tonen van nieuwsfragmenten’ (28 mei 2018)
Praat mee