website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Axel Voss: ‘De grote platforms moeten betalen. De rest laten we met rust’

Simon Trommel — Geplaatst op donderdag 21 februari 2019, 09:47

Rapporteur Axel Voss

Rapporteur Axel Voss - © Foto: EP Jean-Christophe Verhaegen

De auteursrechtenrichtlijn die in de EU in de maak is, is een belangrijke stap verder. Woensdagmiddag hebben de lidstaten overeenstemming bereikt van de richtlijn. Komende week wordt de fel omstreden richtlijn in het Europees Parlement verder behandeld. Onderhandelaar van het Europees Parlement, Axel Voss (CDU/EVP), is evenwel nog niet gerust op de uitkomst.

‘Het blijft politiek’, zegt hij over een van de meest belobbiede onderwerpen uit de recente geschiedenis van de EU. ‘Het gaat niet vanzelf maar ik ben vol vertrouwen.’

De richtlijn verplicht de grote platforms om licenties verwerven als ze auteursrechtelijk beschermd werk publiceren. In de huidige situatie kan een auteur alleen maar eisen dat zijn materiaal wordt verwijderd als een auteursrechtschending heeft plaatsgevonden. Straks ligt de verantwoordelijkheid bij de internetbedrijven en vooral bij de grote ondernemingen om zich vooraf ervan te vergewissen dat alle rechten zijn geregeld. Voss: ‘Die verdienen immers het geld met internet.’

Van de verplichting tot uploadfilters is geen sprake, zegt Voss. ‘We zeggen dat identificatiesoftware – die al tien jaar bestaat - zou kunnen worden ingezet om de licenties te controleren. Maar dat zijn geen filters. We zeggen: u heeft een verdienmodel uitgezocht waarbij het tot massieve auteursrechtenschendingen komt. Daar moet u wat aan doen en hoe dat is uw zaak.’ De term uploadfilter komt in de richtlijn-in-de-maak niet voor en ook niet in de overwegingen bij de tekst. ‘We hebben zorgvuldig de indruk vermeden dat er filters zouden moeten komen,’ zegt Voss.

De term is volgens hem afgelopen zomer opgedoken bij de lobbycampagne van de tegenstanders. ‘Die doen alsof het internet er mee bezaaid wordt, en dat wordt intensief gedeeld, door mensen die de tekst misschien niet eens hebben bekeken. Het leereffect bij die mensen is helaas zeer gering. Ook hebben we expliciet opgenomen dat eigen creatieve uitingen op basis van ander werk niet mag worden gehinderd bij het uploaden.’

Memes, GIF’s en encyclopedisch werk blijft uitgezonderd. Ook hyperlinks kunnen vrij gedeeld worden vergezeld van een enkele toelichtende woorden of zeer korte extracts, net als privé gedeeld werk. Voor de gewone internetgebruiker verandert er niets, zegt hij. Start-ups en platforms die minder dan 10 miljoen jaaromzet hebben, minder dan 5 miljoen maandelijkse bezoekers en minder dan 3 jaar bestaan, vallen buiten de regels.

Dat geldt ook voor de regels rondom de ‘linkbelasting’ het geld dat bij de licenties komt kijken. Voss: ‘Het doel is om journalisten en creatieven en uitgevers op gelijke hoogte te brengen met de grote platforms.’ Want voor de licenties moeten de platforms betalen. Het werk van uitgeverijen is straks beter beschermd.

Ook is er volgens Voss vastgelegd dat de uitgeverijen de vergoedingen die ze uit de licenties krijgen, ook deels naar journalisten moeten gaan. Het compromis waarover de komende weken nog veel gepraat wordt, raakt het meeste de belangen van Facebook, Google en YouTube, meent hij.

De volgende ronde onderhandelingen begint dinsdag al in de juridische commissie van het Europees Parlement. In de plenaire vergadering van april zou het parlement de richtlijn formeel moeten bekrachtigen. Daarna bekrachtigt de Raad – de lidstaten – de richtlijn. ‘Normaal is dat een formaliteit’, zegt een woordvoerder van het Roemeense EU-voorzitterschap. De richtlijn is over twee jaar ingevoerd, verwacht men in Brussel. De lidstaten hebben het vorige week moeizaam bereikte compromis overgenomen, zegt het Roemeense EU-voorzitterschap. Nederland ligt samen met enkel anderen landen nog dwars. Het besluit wordt met een gekwalificeerde meerderheid genomen. Vooralsnog is er een meerderheid binnen de Raad voor de richtlijn.

Update 27-2: De juridische commissie van het Europees Parlement schaarde zich met 16 stemmen voor, 9 tegen en 0 onthoudingen achter de richtlijn.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.