Van Thillo uit kritiek op tegenstanders van nieuwe Europese copyrightregels

Christian van Thillo, bestuursvoorzitter van De Persgroep, schrijft in de Belgische krant De Tijd dat de nieuwe Europese auteursrechtwetgeving goed is voor de democratie en de persvrijheid. In de Europese auteursrechtwetgeving, die eind 2017 gereed moet zijn, is een 'Publishers Right' opgenomen, waardoor uitgevers en makers in de toekomst sterker in hun recht staan om betalingen te vragen voor het hergebruik van delen van artikelen via social media of indexeersites als Google News.
Van Thillo, tevens voorzitter van de European Publishers Council, noemt het Publishers Right"een erkenning van de waarde van een vrije en vitale pers voor een democratische maatschappij.” Want “het zal juridische zekerheid scheppen voor grote en kleine persuitgevers, het zal duidelijk maken dat wij de eigenaar zijn van onze content en dat die niet mag worden gekopieerd of hergebruikt zonder onze toestemming. Net zoals het illegaal is om zonder te betalen een krant mee te graaien uit een krantenwinkel, de hele inhoud te kopiëren, daar wat reclame rond te verkopen en die te verspreiden naar miljoenen mensen, maakt het Publisher’s Right duidelijk dat zoiets ook niet kan met onlinepublicaties.”
Er is veel kritiek op de linkbelasting. Tegenstanders wijzen op mislukte pogingen in Spanje, waar Google de nieuwsdienst ophief. In Duitsland zagen uitgevers hun verkeer instorten toen Google hen uit de zoekresultaten en Google News haalde. Ze gingen uiteindelijk weer om de tafel zitten met Google en besloten dat verkeer naar de site ook waarde vertegenwoordigt. ook nu protesteren ze tegen de linkbelasting, ze zijn bang dat privépersonen moeten gaan betalen.
Dat techbedrijven proberen het gratis gebruik van professionele mediaberichten te rechtvaardigen, opdat het internet ‘open en creatief’ blijft, heeft volgen Van Thillo niets te maken met een open web schrijft hij. “Het is pure diefstal en parasitisme.” “[...] Wie een ‘open’ web promoot, moet snappen dat uitgevers niet kunnen blijven investeren in ‘vrij beschikbare’ inhoud zonder dat er een fatsoenlijke vergoeding tegenover staat.”
“Een Publisher’s Right zal [...] mensen rond de tafel brengen om te onderhandelen over redelijke voorwaarden voor het gebruik van onze waardevolle content. Dat is toch alleen maar eerlijk?
Praat mee