— vrijdag 25 november 2016, 15:16 | 0 reacties, praat mee

Van Thillo uit kritiek op tegenstanders van nieuwe Europese copyrightregels

© Evert Elzinga / ANP

Christian van Thillo, bestuursvoorzitter van De Persgroep, schrijft in de Belgische krant De Tijd dat de nieuwe Europese auteursrechtwetgeving goed is voor de democratie en de persvrijheid. In de Europese auteursrechtwetgeving, die eind 2017 gereed moet zijn, is een 'Publishers Right' opgenomen, waardoor uitgevers en makers in de toekomst sterker in hun recht staan om betalingen te vragen voor het hergebruik van delen van artikelen via social media of indexeersites als Google News. Laatste wijziging: 25 november 2016, 15:24

Van Thillo, tevens voorzitter van de European Publishers Council, noemt het Publishers Right"een erkenning van de waarde van een vrije en vitale pers voor een democratische maatschappij.” Want “het zal juridische zekerheid scheppen voor grote en kleine persuitgevers, het zal duidelijk maken dat wij de eigenaar zijn van onze content en dat die niet mag worden gekopieerd of hergebruikt zonder onze toestemming. Net zoals het illegaal is om zonder te betalen een krant mee te graaien uit een krantenwinkel, de hele inhoud te kopiëren, daar wat reclame rond te verkopen en die te verspreiden naar miljoenen mensen, maakt het Publisher’s Right duidelijk dat zoiets ook niet kan met onlinepublicaties.”

Er is veel kritiek op de linkbelasting. Tegenstanders wijzen op mislukte pogingen in Spanje, waar Google de nieuwsdienst ophief. In Duitsland zagen uitgevers hun verkeer instorten toen Google hen uit de zoekresultaten en Google News haalde. Ze gingen uiteindelijk weer om de tafel zitten met Google en besloten dat verkeer naar de site ook waarde vertegenwoordigt. ook nu protesteren ze tegen de linkbelasting, ze zijn bang dat privépersonen moeten gaan betalen. 

Dat techbedrijven proberen het gratis gebruik van professionele mediaberichten te rechtvaardigen, opdat het internet ‘open en creatief’ blijft, heeft volgen Van Thillo niets te maken met een open web schrijft hij. “Het is pure diefstal en parasitisme.” “[...] Wie een ‘open’ web promoot, moet snappen dat uitgevers niet kunnen blijven investeren in ‘vrij beschikbare’ inhoud zonder dat er een fatsoenlijke vergoeding tegenover staat.”

“Een Publisher’s Right zal [...] mensen rond de tafel brengen om te onderhandelen over redelijke voorwaarden voor het gebruik van onze waardevolle content. Dat is toch alleen maar eerlijk?

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.