website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Het best gelezen op Villamedia #6: De overname van TMG

Linda Nab — Geplaatst op Friday 22 December 2017, 14:00

© ANP

Nieuws 2017 was een onrustig jaar voor de Telegraaf Media Groep (TMG). De regionale kranten werden samen met dagblad De Telegraaf verkocht en er vielen ontslagen. Het concern was de inzet van een langdurige overnamestrijd tussen het Vlaamse Mediahuis en John de Mols Talpa.

Mediahuis - ook uitgever van NRC - trok uiteindelijk, samen met investeringspartner VP Exploitatie, aan het langste eind. Mediatopman Gert Ysebaert vertelt na de overname aan Villamedia over de plannen die hij heeft met de verschillende onderdelen van TMG. Op de vraag wat hij gaat doen met John de Mol, die nog altijd 40 procent van de aandelen in handen heeft, zegt hij:

‘Dat moet je niet aan mij vragen. Vraag het aan hem. Ik vind zijn houding onbegrijpelijk eerlijk gezegd. De keer dat hij gesproken heeft, heeft hij gezegd ‘ik wil geen patstelling voor het bedrijf’. Dat komt hij niet na.’

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

De redactie van De Telegraaf was gedurende het proces hopeloos verdeeld over welk scenario het beste was voor de krant. Top-verslaggevers spraken zich uit voor De Mol terwijl de inspraakorganen meer in Mediahuis zagen. Hoofdredacteur van De Telegraaf, Paul Jansen, hield zich stil. Een interview zat er niet in. Pas nadat de overname door het Vlaamse Mediahuis helemaal rond was, wilde hij met Villamedia een beetje terug, en vooral vooruit kijken.

Inmiddels lijkt de rust enigszins wedergekeerd. Begin deze maand tekenden TMG en de nieuwe moeder Mediahuis zelfs een vredesakkoord met Talpa. John de Mol verkoopt zijn TMG-aandelenpakket en krijgt in ruil de volledige controle over gezamenlijke radiobelangen.

Tot het einde van het jaar blikken we terug op de best gelezen Villamedia-artikelen van 2017.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.