website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

TMG naar Mediahuis: wat brengt de toekomst?

Lars Pasveer — Geplaatst in overname op maandag 19 juni 2017, 11:04

ANP

ANP

Nieuws

Nu de overname van Telegraaf Media Groep (TMG) door het Vlaamse Mediahuis en investeringspartner VP Exploitatie feitelijk rond is, buigen kenners zich over de vraag welke veranderingen mogelijk worden doorgevoerd binnen het concern.

In de Volkskrant klinken positieve ervaringen van dagbladen die eerder in Vlaamse handen overgingen. “Mediahuis is er in geslaagd onze jaarlijkse oplagedaling van 5 procent te halveren. Omdat de prijs is verhoogd, blijft de omzet zelfs stabiel”, aldus Huub Paulissen, voormalig hoofdredacteur van De Limburger en Limburgs Dagblad.

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch van NRC Handelsblad (de krant werd in 2015 door Mediahuis gekocht) zegt dat er bij de Vlamingen verbazing is over het feit dat een krant als de Telegraaf met 400.000 exemplaren oplage moeite heeft winst te maken. Dankzij slepende interne meningsverschillen over een toekomst met nadruk op digitaal of juist papier koopt Mediahuis volgens Vandermeersch met TMG wel “een bedrijf in crisis”.

“Mediahuis heeft nooit eerder zoiets gedaan, maar ik denk dat ze een goede brandweerman kunnen zijn”, aldus Vandermeersch. Hij verwacht dat Mediahuis “heel precies en rustig” kijkt naar de gewenste rendementen en dan de hoofdredacties veel vrijheid zullen gunnen, mits die rendementen gehaald worden.

“Ze volgen alles met enthousiasmerende belangstelling, met respect voor de redactionele onafhankelijkheid”, aldus Vandermeersch. Onduidelijke factor in de TMG-overname blijft John de Mol, die met ruim 29 procent van de aandelen geen beleidszeggenschap heeft, maar als grootaandeelhouder wel een invloedrijke positie heeft ingenomen. Meer bij de Volkskrant [Blendle-link]

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.