banner anp

— donderdag 13 februari 2020, 12:58 | 0 reacties, praat mee

Groot-Brittannië introduceert toezichthouder voor internet

ANP

De Britse overheid gaat telecomtoezichthouder Ofcam nieuwe rechten geven rond internetregulering, met boetes of gevangenisstraffen voor werknemers bij internetbedrijven die schadelijke of illegale inhoud online laten staan.

Dat meldt The Guardian. Plannen voor deze vorm van regulering doen al langere tijd de ronde: oud-premier May stelde een rapid response team voor om schadelijke berichten snel te kunnen laten verwijderen. Een parlementaire commissie stelde vorig jaar voor harder op te treden tegen desinformatie en nepnieuws.

De vrijheid van meningsuiting en persvrijheid zijn door de voorgestelde wijzigingen niet in gevaar, aldus minister van Cultuur Nicky Morgan en minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel. De toezichthouder zal niet beperken in wat volwassenen op internet doen (een voorgesteld filter voor pornografisch materiaal verdween eind vorig jaar in de la, red.) en Ofcom zou zich alleen met grote internetbedrijven bemoeien.

Internetbedrijven zijn niet gerust dat het wel meevalt: door gebruikers gegenereerde inhoud (video’s maar ook commentaar onder artikelen) vallen onder de voorgestelde regels. Bedrijven zijn bang als een soort online politie te moeten optreden, ook tegen materiaal dat in potentie schadelijk is maar niet per se illegaal.

De voorstellen eisen van internetbedrijven dat ze schadelijke inhoud zo snel mogelijk verwijderen en het liefst nog voor het publiceren afvangen. Verder moeten bedrijven eigen, al bestaande regels rond schadelijke inhoud strenger naleven. Alleen bedrijven die gebruikers zelf commentaren of eigen inhoud laten plaatsen vallen onder de nieuwe regels.

In Europa zijn de laatste jaren meer strenge wetten aangenomen om schadelijke inhoud te bestrijden. Duitsland nam een identieke wet aan, die internetbedrijven verplicht materiaal offline te halen. Onder meer mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch waarschuwde voor de verkillende effecten ervan.

Omdat boetes kunnen oplopen tot 50 miljoen euro, kiezen bedrijven ervoor materiaal bij voorbaat offline te halen. Zo wordt de vrijheid van meningsuiting online ondergraven, aldus Human Rights Watch. Rusland bestraft sinds vorig jaar het bestrijden van nepnieuws, wat in de praktijk vooral op het onderdrukken van tegengeluiden uitdraait.

Human Rights Watch waarschuwde eerder dat de Duitse wet diverse repressieve landen al tot eigen internetwetgeving heeft geïnspireerd.

Bekijk meer van

Groot-Brittannië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.