basis naar compleet

— woensdag 24 januari 2018, 09:49 | 0 reacties, praat mee

Britten willen ‘rapid response team’ tegen nepnieuws

In navolging van voornemens (in Nederland en Frankrijk) en concrete wetgeving (in Duitsland) wil nu ook Groot-Brittannïe een 'rapid response team' vormen om nepnieuws tegen te gaan. Premier Theresa May wil de vorming van zo'n eenheid, die onder meer de bevoegdheid krijgt om op te treden tegen 'desinformatie' op sociale media en andere online platformen. Laatste wijziging: 13 februari 2020, 11:53

De nog ongetitelde overheidsdienst moet nepnieuws de kop indrukken, aldus een topman van het Britse Government Communication Service (GCS). Niet iedereen binnen het kabinet May is overtuigd dat zo’n dienst voldoende snel kan opereren, aldus dagblad The Times. Later deze week zal Defensie-minister Gavin Williamson in het parlement de nieuwe eenheid toelichten.

GCS zegt het verspreiden van nepnieuws te willen aanpakken in een ‘uitdagend medialandschap door de kracht van technologie ten goede te gebruiken’. In Groot-Brittannïe loopt momenteel een onderzoek in hoeverre buitenlandse krachten zich hebben bemoeid met onder meer het Brexit-referendum.

In Duitsland is er al praktische wetgeving die beheerders van sociale media verplicht om nepnieuws, smaad en laster binnen een dag te verwijderen. Het Netzwerkdurchsetzungsgesetz leidt volgens De Telegraaf tot chaos en willekeur, omdat online ruziënde burgers elkaar aangeven.

In Frankrijk wordt ook nagedacht over een variant van de Duitse wet. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) spiegelde voor dat nepnieuws in Nederland een groot probleem is. Kenners bestrijden dat: nepnieuws valt hier mee. Desondanks kwam onder meer het Centraal Planbureau met voorstellen en zeggen ook persvoorlichters vaak nepnieuws te zien.

De term nepnieuws, gepopulariseerd door de Amerikaanse president Trump, wordt ondertussen gretig gebruikt om repressie tegen journalisten en media te rechtvaardigen. In Turkije worden kritische journalisten opgepakt en zien sommigen er rechtvaardiging in om doodsbedreigingen te doen aan het adres van journalisten.

Op Europees niveau wordt nepnieuws en desinformatie door een speciale taakgroep van 14 mensen beroordeeld. De EU wil dat team het liefst fors uitbreiden, blijkt uit uitspraken van eurocommissaris Julian King. Die noemde de groep ‘piepklein’ en zette het budget van ruim 1 miljoen euro tegenover dat van organisaties als Russia Today en Sputnik, die samen een miljard euro te besteden hebben.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.