website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Nieuwe Duitse internetwet leidt tot censuur’

Lars Pasveer — Geplaatst op woensdag 14 februari 2018, 09:00

Het Duitse parlement, de Bundestag | Ayoung Jeon / EPA

Het Duitse parlement, de Bundestag | Ayoung Jeon / EPA

Nieuws Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft de Duitse politiek opgeroepen een nieuwe wet rond het bestrijden van online haatzaaien weer op te doeken. De wet, die dit jaar van kracht werd, draagt internetbedrijven op om, onder dreiging van torenhoge boetes, bepaald materiaal subiet offline te halen. Volgens HRW leidt dat tot weinig meer dan censuur op laste van de overheid.

De wet mag zijn ingegeven door serieuze zorgen rond illegale of beledigende inhoud op internet, maar volgens Wenzel Michalski van de Duitse tak van Human Rights Watch is de de wetgeving fundamenteel verkeerd. Volgens Michalski is de wet vaag geformuleerd en veel te breed van opzet.

“Privébedrijven worden uit vrees voor zware boetes overijverige censuurplegers, terwijl gebruikers het moeten stellen zonder juridisch toezicht of een recht op beroep”, aldus Michalski.

Volgens HRW is al duidelijk dat drie landen - de Filipijnen, Rusland en Singapore - de Duitse wet als inspiratie hebben genomen voor eigen repressieve internetwetgeving. De Duitse wet definieert tientallen gevallen waarin bedrijven als Facebook, Twitter en YouTube moeten optreden, zoals belediging van functionarissen of het dreigen met geweld.

Omdat boetes kunnen oplopen tot 50 miljoen euro, kiezen bedrijven ervoor materiaal bij voorbaat offline te halen. Zo wordt de vrijheid van meningsuiting online ondergraven, aldus HRW.

Door deze effecten van het zogeheten Netzwerkdurchsetzungsgesetz dringt het besef door dat er wijzigingen nodig zijn. Kanselier Angela Merkel benadrukte het belang van het bestrijden van hate speech op internet, maar noemt aanpassingen aan de wet nodig. Coalitiepartner CSU wil een evaluatie van de wet om ‘doorontwikkeling’ van de wet mogelijk te maken. Meer bij Human Rights Watch

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.