— woensdag 14 februari 2018, 09:00 | 0 reacties, praat mee

‘Nieuwe Duitse internetwet leidt tot censuur’

Het Duitse parlement, de Bundestag | Ayoung Jeon / EPA

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft de Duitse politiek opgeroepen een nieuwe wet rond het bestrijden van online haatzaaien weer op te doeken. De wet, die dit jaar van kracht werd, draagt internetbedrijven op om, onder dreiging van torenhoge boetes, bepaald materiaal subiet offline te halen. Volgens HRW leidt dat tot weinig meer dan censuur op laste van de overheid.

De wet mag zijn ingegeven door serieuze zorgen rond illegale of beledigende inhoud op internet, maar volgens Wenzel Michalski van de Duitse tak van Human Rights Watch is de de wetgeving fundamenteel verkeerd. Volgens Michalski is de wet vaag geformuleerd en veel te breed van opzet.

“Privébedrijven worden uit vrees voor zware boetes overijverige censuurplegers, terwijl gebruikers het moeten stellen zonder juridisch toezicht of een recht op beroep”, aldus Michalski.

Volgens HRW is al duidelijk dat drie landen - de Filipijnen, Rusland en Singapore - de Duitse wet als inspiratie hebben genomen voor eigen repressieve internetwetgeving. De Duitse wet definieert tientallen gevallen waarin bedrijven als Facebook, Twitter en YouTube moeten optreden, zoals belediging van functionarissen of het dreigen met geweld.

Omdat boetes kunnen oplopen tot 50 miljoen euro, kiezen bedrijven ervoor materiaal bij voorbaat offline te halen. Zo wordt de vrijheid van meningsuiting online ondergraven, aldus HRW.

Door deze effecten van het zogeheten Netzwerkdurchsetzungsgesetz dringt het besef door dat er wijzigingen nodig zijn. Kanselier Angela Merkel benadrukte het belang van het bestrijden van hate speech op internet, maar noemt aanpassingen aan de wet nodig. Coalitiepartner CSU wil een evaluatie van de wet om ‘doorontwikkeling’ van de wet mogelijk te maken. Meer bij Human Rights Watch

Bekijk meer van

Duitsland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.