— maandag 26 november 2018, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Brits parlement neemt interne documenten van Facebook in beslag

© J. Sullivan / AFP

Het Britse parlement heeft interne documenten van Facebook in beslag genomen om op die manier de directeur van Facebook ter verantwoording te roepen. Hij weigert vragen van parlementsleden te beantwoorden over Facebooks besluiten omtrent privacy en data, meldt The Guardian. Laatste wijziging: 26 november 2018, 09:07

Damian Collins, de voorzitter van de Lagerhuiscommissie voor Cultuur, Media en Sport, deed een beroep op een zelden ingezette bevoegdheid om die papieren te krijgen, zo zegt hij zelf in de krant. De oprichter van een Amerikaans softwarebedrijf Six4Three werd gedwongen de documenten af te geven tijdens een zakenreis naar London. Er werd zelfs een officier naar zijn hotelkamer gestuurd om hem over te halen mee te werken. Uiteindelijk werd de man naar het parlement geëscorteerd om de bestanden over te dragen. Deed hij dat niet, dan riskeerde hij een boete of zelfs celstraf.

Onder de bestanden zouden ook e-mails tussen topmensen aanwezig zijn, waaronder directeur Mark Zuckerberg. Facebook kwam begin dit jaar onder vuur te liggen na de onthullingen rondom het databedrijf Cambridge Analytica. Dit bedrijf wist zonder toestemming persoonlijke informatie van Facebook-gebruikers in handen te krijgen, die vervolgens werden gebruikt voor politieke reclame in de Verenigde Staten.

De documenten die Collins nu heeft werden eerder in de Verenigde Staten opgevraagd in het kader van een rechtszaak, dat door Six4Three zelf werd gestart. Het softwarebedrijf ondernam actie tegen Facebook, nadat het had geïnvesteerd in een app. Uit de documenten zou blijken dat de top van Facebook niet alleen op de hoogte was van problemen in het privacybeleid; Facebook zou ook opzettelijk de mazen in het beleid in stand houden die door Cambridge Analytica werden gebruikt bij de verzameling van gegevens.

Facebook stelt in een reactie dat de documenten in die rechtszaak nog niet openbaar zijn gemaakt en dat het raadzaam is te wachten op een oordeel van de rechter.


De Britse regering maakt zich zorgen over de grenzen van hun politieke macht ten opzichte van internationale bedrijven die nu een sleutelrol spelen in het democratische proces. In een reactie op de brief stelt Damian Collins dat de wetten in Amerika en groot-Brittannië werken en dat het parlement gewoon wil weten hoe Facebook besluiten neemt omtrent data en privacy. Ook is de verwachting dat de documenten van belang zijn in het kader van het onderzoek naar desinformatie en nepnieuws. Een commissie onder voorzitterschap van Collins doet daar ook onderzoek naar. Meer bij The Guardian / CNN

Lees ook:
Bedrijf wilde uitzending reportage over misbruik Facebook-data onderdrukken (19 maart 2018)

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.