website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Rusland voert straffen in op verspreiding nepnieuws

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 8 maart 2019, 09:29

ANP / Robin Utrecht

ANP / Robin Utrecht

Nieuws De Russische regering heeft wetgeving aangenomen die het mogelijk maakt geldboetes en gevangenisstraffen uit te delen voor het verspreiden van nepnieuws en het beledigen van de autoriteiten. Verspreiders van nepnieuws kunnen volgens de nieuwe wetten zonder waarschuwing geblokkeerd worden.

Individuen riskeren een maximumboete van zo’n 4050 euro wanneer ze nepnieuws verspreiden. De maximale boete voor het beledigen van autoriteiten ligt op omgerekend 1350 euro. Bij herhaling kunnen recidivisten tot vijftien dagen in de gevangenis gezet worden.

De wetten werden donderdag met grote meerderheid aangenomen. Ze gaan pas daadwerkelijk in wanneer de senaat en president Vladimir Poetin de wet ondertekenen. Maar die stap is volgens de Volkskrant in Rusland niet meer dan een formaliteit.

Tegenstanders van de wetten zien deze als een poging tot totale censuur van de Russische overheid. Ze denken dat de wet bedoeld is om het Russische internet te zuiveren van kritiek op de overheid. De definitie van de overtreding is namelijk zo breed dat iedere vorm van kritiek kan worden bestraft. “In de wetten wordt nepnieuws omschreven als niet-geverifieerde informatie die “een bedreiging vormt voor het leven of gezondheid van burgers, de openbare orde, of hinder vormt voor strategisch belangrijke infrastructuur”.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.