— vrijdag 8 maart 2019, 09:29 | 0 reacties, praat mee

Rusland voert straffen in op verspreiding nepnieuws

ANP / Robin Utrecht

De Russische regering heeft wetgeving aangenomen die het mogelijk maakt geldboetes en gevangenisstraffen uit te delen voor het verspreiden van nepnieuws en het beledigen van de autoriteiten. Verspreiders van nepnieuws kunnen volgens de nieuwe wetten zonder waarschuwing geblokkeerd worden.

Individuen riskeren een maximumboete van zo’n 4050 euro wanneer ze nepnieuws verspreiden. De maximale boete voor het beledigen van autoriteiten ligt op omgerekend 1350 euro. Bij herhaling kunnen recidivisten tot vijftien dagen in de gevangenis gezet worden.

De wetten werden donderdag met grote meerderheid aangenomen. Ze gaan pas daadwerkelijk in wanneer de senaat en president Vladimir Poetin de wet ondertekenen. Maar die stap is volgens de Volkskrant in Rusland niet meer dan een formaliteit.

Tegenstanders van de wetten zien deze als een poging tot totale censuur van de Russische overheid. Ze denken dat de wet bedoeld is om het Russische internet te zuiveren van kritiek op de overheid. De definitie van de overtreding is namelijk zo breed dat iedere vorm van kritiek kan worden bestraft. “In de wetten wordt nepnieuws omschreven als niet-geverifieerde informatie die “een bedreiging vormt voor het leven of gezondheid van burgers, de openbare orde, of hinder vormt voor strategisch belangrijke infrastructuur”.

Bekijk meer van

Rusland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.