banner festival 23

— donderdag 3 oktober 2019, 08:56 | 0 reacties, praat mee

Russische toezichthouder zet nieuwssite Fergana op zwart

Roskomnadzors beschikking dat Fergana geblokkeerd ging worden, gedateerd op 30 september. Op 1 oktober ging de site op zwart.

De Russische toezichthouder Roskomnadzor heeft afgelopen dinsdag de onafhankelijke nieuwssite Fergana binnen Rusland ontoegankelijk gemaakt. Het is onduidelijk waarom precies, want de uitgever werd niet over het voornemen geïnformeerd. Een woordvoerder van de toezichthouder zegt dat een toelichting 'op een later moment' volgt. Laatste wijziging: 31 augustus 2020, 12:08

Op de eigen site schrijft Fergana dat die site informatie zou hebben verspreid die binnen Rusland niet is toegestaan. Welke informatie precies blijft onduidelijk.

Hoofdredacteur Maria Dubnova heeft bij Roskomnadzor om opheldering gevraagd. Ze vermoedt dat berichtgeving over de behandeling van Jehova’s getuigen in Turkmenistan ten grondslag ligt aan de blokkade. Daarover lag Fergana al overhoop met de toezichthouder.

Persvrijheidsorganisatie CPJ heeft Roskomnadzor opgeroepen de blokkade weer ongedaan te maken en te stoppen met lukraak websites te straffen. CPJ wijst de toezichthouder erop dat ze onder Russische wetgeving verplicht zijn websites minstens drie dagen van tevoren in te lichten en tijd te geven correcties door te voeren.

Dat is in het geval van Fergana niet gebeurd, aldus CPJ.

Bekijk meer van

Rusland Roskomnadzor Fergana

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.