NVJ compleet lid

— vrijdag 5 februari 2021, 10:56 | 0 reacties, praat mee

Google gaat Australische uitgevers betalen met start van platform News Showcase

Google gaat Australische uitgevers betalen met start van platform News Showcase
© Google

Google lijkt deels te zijn gezwicht voor de nieuwe Australische mediawet waarbij techbedrijven worden verplicht te betalen voor het gebruik van content van uitgevers. Het bedrijf start met zeven nieuwsuitgevers in Australië het nieuwsplatform News Showcase en gaat die uitgevers betalen voor hun content. Laatste wijziging: 5 februari 2021, 11:03

In een blogpost meldt Google dat de nieuwsorganisaties een maandelijkse vergoeding krijgen om hun artikelen in News Showcase te presenteren en in sommige gevallen geeft het platform ook toegang tot berichten die normaal achter een betaalmuur staan.

Er wordt in de blogpost met geen woord gerept over het conflict tussen techbedrijven als Google en Facebook en de Australische overheid over de nieuwe mediaplannen van Australië. De Australische regering wil de ‘machtsongelijkheid’ tussen de digitale giganten en de traditionele media aanpakken. De techbedrijven zien de nieuwe wetgeving niet zitten, omdat ze al veel geld in lokale en regionale journalistiek investeren. Facebook liet als reactie op de nieuwe wetgeving weten het delen van nieuwsberichten onmogelijk te maken. Google bleef lange tijd in gesprek met de overheid, maar dreigde uiteindelijk helemaal te stoppen met de zoekmachine in Australië.

News Showcase is niet helemaal nieuw, Google werkte daar vorig jaar al aan, maar de lancering werd uitgesteld vanwege regelgeving in Australië, meldde het bedrijf eerder. “Onze investering in dit product is een belangrijke stap voorwaarts in het helpen verzekeren van een sterke toekomst voor Australisch nieuws,” aldus Google, “en weerspiegelt onze voortdurende inzet voor de financiële duurzaamheid van de nieuwsindustrie”.

News Showcase gaat van start met The Illawarra Mercury, The Canberra Times, Crikey, The Saturday Paper, The New Daily, InDaily, InQueensland en The Conversation. Later moeten meer media volgen, aldus Google.

Derek Wilding, een professor aan het Centre for Media Transition van de University of Technology Sydney, zegt dat Google hiermee een alternatief voor de wens van de Australische overheid op tafel legt, meldt NU.nl. “Wat nog moet blijken is of grotere uitgevers zich aan het product binden”, zegt hij.

Lees ook:
Microsoft ziet kans schoon in ruzie Australische overheid met Facebook en Google (3 februari 2021)
Ruzie tussen Facebook en Australië over Australische mediawet niet gesust (1 februari 2021)
‘Google overweegt eigen nieuwsplatform in Australië’ (27 januari 2021)
Google dreigt zoekmachine offline te halen in Australië om gedragscode (22 januari 2021)

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.