uitreiking JvhJ 2021

— vrijdag 22 januari 2021, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Google dreigt zoekmachine offline te halen in Australië om gedragscode

© AFP / Robyn Beck

Google dreigt zijn zoekmachine af te sluiten in Australië. De internetreus kan zich niet vinden in een voorgestelde nieuwe gedragscode, die Google verplicht om te betalen voor het linken naar nieuwsartikelen. Topvrouw Mel Silva noemt de gedragscode onwerkbaar.

Volgens Silva is de Australische markt verlaten “de enige rationele beslissing als deze code erdoor komt”. Het idee voor de gedragscode werd in december voor het eerst geopperd in het Australische parlement, schrijft Trouw.

Als Google uitgevers niet betaalt voor het linken naar hun artikelen, moet het internetbedrijf forse boetes betalen. Die boetes kunnen oplopen tot 10 miljoen Australische dollar (omgerekend 6,4 miljoen euro).

Silva stelt dat zoekmachines laten betalen om naar nieuwsartikelen te verwijzen het einde betekent voor het vrije en open internet. Ze wordt daarin gesteund door Tim Berners-Lee, de uitvinder van het het world wide web, schrijft The Guardian. Het voorstel ondermijnt een van de ‘fundamentele principes’ van het internet, waar volgens Berners-Lee vrijelijk naar elkaar moet kunnen worden verwezen. De uitvinder roept op om de gedragscode aan te passen.

De Australische premier Scott Morrison had weinig goede woorden over voor het dreigement van Google. “Het is Australië dat de regels opstelt over wat toegelaten is in Australië, en het is ons parlement dat daarover beslist. We buigen niet voor dreigementen.”

Bekijk meer van

Google Australië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.