basis naar compleet

— maandag 1 februari 2021, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Ruzie tussen Facebook en Australië over Australische mediawet niet gesust

© Andre M. Chang / Zuma Wire

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft contact gezocht met Australië om de onenigheid te sussen tussen het bedrijf en het land over de Australische plannen om online platforms te verplichten om mediabedrijven te betalen als nieuws wordt gedeeld. Dat is niet gelukt. Laatste wijziging: 1 februari 2021, 11:27

Zuckerberg heeft de Australische minister Josh Frydenberg van Financiën ‘niet overtuigd’ om het conflict over de voorgestelde aanpassingen van mediawetten in het land op te lossen, zei de minister tegen tv-zender ABC. Frydenberg noemde het “een zeer constructieve discussie”, maar van enige aanpassing is geen sprake.

Grote techbedrijven waaronder Facebook en Google verzetten zich tegen nieuwe wetgeving die hen verplicht te betalen voor het gebruik van media-inhoud. De nieuwe wetten zijn bedoeld om de lokale media-industrie te ondersteunen.

Facebook heeft gedreigd Australiërs te beletten nieuws op zijn platform te delen als de wet wordt doorgevoerd, terwijl Google dreigt helemaal met zijn zoekmachine te stoppen in Australië.

In ander nieuws over de sociale mediaplatformen heeft Mathias Döpfner, de topman van Duits mediaconcern Axel Springer, kritiek geuit over de verzamelwoede van de bedrijven. In een opinie bij Business Insider stelt hij dat de Europese Unie het verzamelen en opslaan van persoonlijke gegevens van EU-burgers door techbedrijven bij wet moet verbieden. Meer bij NU.nl / RTL Nieuws 

Lees ook:
Facebook beperkt delen van nieuws na Australisch wetsvoorstel (1 september 2020)
Australië gaat Google en Facebook dwingen om Australische media te betalen (20 april 202)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.