word studentlid

— dinsdag 13 maart 2018, 13:27 | 0 reacties, praat mee

Geen kort geding meer tegen EU vs Disinfo

Geen kort geding meer tegen EU vs Disinfo

Het kort geding dat TPO, publicist Chris Aalberts, Geenstijl en De Gelderlander tegen de EU wilde aanspannen is van de baan. Laatste wijziging: 13 maart 2018, 13:34

Nu de taakgroep EU vs Disinfo de beschuldigingen van nepnieuws aan het adres van de verschillende mediabedrijven plotseling heeft ingetrokken, hebben TPO, GeenStijl en De Persgroep besloten (.pdf) het kort geding niet door te zetten.

De betrokken media werden door EU vs Disinfo, een EU-taakgroep die zich bezighoudt met Russische desinformatie en nepnieuws, beschuldigd van het verspreiden van valse informatie. Onterecht vonden ze en ze kwamen in actie. Ook de Tweede Kamer vond de beschuldiging niet kunnen en het kabinet zal zich sterk maken voor het opheffen van de EU-taakgroep. Ook op Europees niveau klinkt kritiek op het handelen van EU vs Disinfo. Voorzitter van de EU-Expertgroep Madeleine de Cock Buning meldde voorafgaand aan de presentatie van een rapport over de aanpak van nepnieuws dat er beter geen lijsten kunnen worden aangelegd met verspreiders van nepnieuws, omdat overheden dit kunnen misbruiken.

TPO noemt het verbazingwekkend dat de EU enkele dagen voor aanvang van het kort geding zonder overleg een eigen rectificatie heeft gepubliceerd. “Het is belangrijk dat we de vrijheid van meningsuiting onderstrepen. Daarom zou het goed zijn om een oordeel van de rechtbank te krijgen. Nu de EU plotseling publiekelijk heeft toegegeven fouten te hebben gemaakt zien we toch af van een verder kort geding. Zo hoeft er ook geen geld van EU-burgers meer besteed te worden aan de rechtsgang”, zo is te lezen op TPO en GeenStijl.

Lees ook:
- De maatregelen waarmee de EU-taakgroep desinformatie wil terugdringen
- Zo opereert het nepnieuwsbureau van de EU
- Bij de EU beoordelen 14 mensen nepnieuws

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.