website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Geen kort geding meer tegen EU vs Disinfo

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op dinsdag 13 maart 2018, 13:27

Nieuws Het kort geding dat TPO, publicist Chris Aalberts, Geenstijl en De Gelderlander tegen de EU wilde aanspannen is van de baan.

Nu de taakgroep EU vs Disinfo de beschuldigingen van nepnieuws aan het adres van de verschillende mediabedrijven plotseling heeft ingetrokken, hebben TPO, GeenStijl en De Persgroep besloten (.pdf) het kort geding niet door te zetten.

De betrokken media werden door EU vs Disinfo, een EU-taakgroep die zich bezighoudt met Russische desinformatie en nepnieuws, beschuldigd van het verspreiden van valse informatie. Onterecht vonden ze en ze kwamen in actie. Ook de Tweede Kamer vond de beschuldiging niet kunnen en het kabinet zal zich sterk maken voor het opheffen van de EU-taakgroep. Ook op Europees niveau klinkt kritiek op het handelen van EU vs Disinfo. Voorzitter van de EU-Expertgroep Madeleine de Cock Buning meldde voorafgaand aan de presentatie van een rapport over de aanpak van nepnieuws dat er beter geen lijsten kunnen worden aangelegd met verspreiders van nepnieuws, omdat overheden dit kunnen misbruiken.

TPO noemt het verbazingwekkend dat de EU enkele dagen voor aanvang van het kort geding zonder overleg een eigen rectificatie heeft gepubliceerd. “Het is belangrijk dat we de vrijheid van meningsuiting onderstrepen. Daarom zou het goed zijn om een oordeel van de rechtbank te krijgen. Nu de EU plotseling publiekelijk heeft toegegeven fouten te hebben gemaakt zien we toch af van een verder kort geding. Zo hoeft er ook geen geld van EU-burgers meer besteed te worden aan de rechtsgang”, zo is te lezen op TPO en GeenStijl.

Lees ook:
- De maatregelen waarmee de EU-taakgroep desinformatie wil terugdringen
- Zo opereert het nepnieuwsbureau van de EU
- Bij de EU beoordelen 14 mensen nepnieuws

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.