e learning nvj

— donderdag 20 februari 2020, 10:41 | 0 reacties, praat mee

EU moet digitale wereldleider worden, ook al is de eerste slag in die digitalisering verloren

© Kenzo Tribouillard / AFP

De Europese Unie wil in de toekomst een wereldleider worden in digitale samenleving, die transparant en democratisch moet zijn en waarin de privacy van de burgers wordt beschermd. En waarbij wordt voorkomen dat de EU te afhankelijk wordt van buitenlandse techbedrijven. Woensdag presenteerde de EU een eerste nieuwe set regels omtrent Europees dataverkeer en -beheer. Tegelijkertijd is duidelijk dat de eerste slag in de digitalisering, die om persoonlijke data, is verloren door Europa, zo stelt eurocommissaris voor Industrie Thierry Breton. Maar er zijn nog kansen.

De tweede slag, die om industriële data, kan volgens de EU namelijk nog wel worden gewonnen. Breton wil onder meer een samenwerking tussen bedrijven organiseren om data te kunnen opslaan en uit te wisselen.

De privacy van de burger moet dan wel worden beschermd, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging. “Elke persoon, elke werknemer, elk bedrijf hoort een eerlijke kans te krijgen om de vruchten te plukken van de digitalisering”, aldus Vestager. Voor de digitalisering van Europa zijn meer overheidsinvesteringen in de Europese technologiesector nodig, nieuwe spelregels voor het bedrijfsleven en internetplatforms, en garanties voor burgers die in het dagelijks leven steeds meer met kunstmatige intelligentie te maken krijgen.

Bovendien moet voorkomen worden dat alleen commerciële partijen hun voordeel doen. Europa moet toezicht houden en reguleren, net zoals dat bijvoorbeeld wordt gedaan met voorschriften voor voedingswaren.

Volgens The New York Times zijn nu vooral de problemen die Europa heeft goed geschetst, maar zijn er nog niet echt oplossingen aangedragen. De commissie zei dat het zou beginnen met een consultatieperiode die naar verwachting een groot deel van het jaar zou duren voordat er concrete juridische voorstellen klaar zijn. Meer bij The New York Times / Het Laatste Nieuws / Trouw / BNR / De Tijd

Lees ook:
EU: Facebook moet zich aanpassen aan de EU, niet andersom (18 februari 2020)

 

 

 

Bekijk meer van

Thierry Breton Europese Unie EU

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.