EU moet digitale wereldleider worden, ook al is de eerste slag in die digitalisering verloren

De Europese Unie wil in de toekomst een wereldleider worden in digitale samenleving, die transparant en democratisch moet zijn en waarin de privacy van de burgers wordt beschermd. En waarbij wordt voorkomen dat de EU te afhankelijk wordt van buitenlandse techbedrijven. Woensdag presenteerde de EU een eerste nieuwe set regels omtrent Europees dataverkeer en -beheer. Tegelijkertijd is duidelijk dat de eerste slag in de digitalisering, die om persoonlijke data, is verloren door Europa, zo stelt eurocommissaris voor Industrie Thierry Breton. Maar er zijn nog kansen.
De tweede slag, die om industriële data, kan volgens de EU namelijk nog wel worden gewonnen. Breton wil onder meer een samenwerking tussen bedrijven organiseren om data te kunnen opslaan en uit te wisselen.
De privacy van de burger moet dan wel worden beschermd, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager van mededinging. “Elke persoon, elke werknemer, elk bedrijf hoort een eerlijke kans te krijgen om de vruchten te plukken van de digitalisering”, aldus Vestager. Voor de digitalisering van Europa zijn meer overheidsinvesteringen in de Europese technologiesector nodig, nieuwe spelregels voor het bedrijfsleven en internetplatforms, en garanties voor burgers die in het dagelijks leven steeds meer met kunstmatige intelligentie te maken krijgen.
Bovendien moet voorkomen worden dat alleen commerciële partijen hun voordeel doen. Europa moet toezicht houden en reguleren, net zoals dat bijvoorbeeld wordt gedaan met voorschriften voor voedingswaren.
Volgens The New York Times zijn nu vooral de problemen die Europa heeft goed geschetst, maar zijn er nog niet echt oplossingen aangedragen. De commissie zei dat het zou beginnen met een consultatieperiode die naar verwachting een groot deel van het jaar zou duren voordat er concrete juridische voorstellen klaar zijn. Meer bij The New York Times / Het Laatste Nieuws / Trouw / BNR / De Tijd
Lees ook:
EU: Facebook moet zich aanpassen aan de EU, niet andersom (18 februari 2020)
Praat mee