— vrijdag 26 januari 2018, 12:10 | 0 reacties, praat mee

‘EU moet valse beschuldiging van desinformatie door GeenStijl verwijderen’

GeenStijl heeft advocatenkantoor Kennedy Van der Laan afgestuurd op de Europese Commissie en dan specifiek de EU vs Disinfo-taakgroep die zich bezighoudt met Russische desinformatie en nepnieuws. GeenStijl heeft de brief van het advocatenkantoor online gezet.

Vorige week werd bekend dat berichtgeving van een aantal Nederlandse media - naast GeenStijl ook TPO, de NPO en De Gelderlander - is bestempeld als nepnieuws.

Door de berichtgeving te beoordelen als pro-Kremlin maakt de EU zich zelf schuldig aan het verspreiden van valse informatie en propaganda, stelt Kennedy Van der Laan. De berichtgeving van GeenStijl was gebaseerd op rapporten van verschillende officiële instanties. In de brief staat verder dat de EU-taakgroep zich voor het karretje heeft laten spannen van Oekraïense lobbygroepen. 

Kennedy Van der Laan eist dan ook dat de valse beschuldiging permanent wordt verwijderd en voor 31 janurai een correctie plaatst in verband met de geleden reputatieschade.

Eerder deze week sprak Villamedia met de taakgroep. Naar aanleiding van de ontstane ophef in Nederland over de taakgroep liet EU vs Disinfo weten de terminologie in zijn database aan te passen. De terminologie-wijziging houdt in dat EU vs Disinfo niet langer meer zal spreken van ‘disinforming outlet’ (vrij vertaald: medium dat nepnieuws verspreidt), maar dan ‘outlet where the disinformation appeared’ (medium waar de disinformatie is verschenen). Met de wijziging wil de EU-taakgroep benadrukken dat het media niet wil beschuldigen van het bewust verspreiden van nepnieuws: “...we cannot and do not judge the intention of each and every outlet and its author in such a way in the disinformation review or on our database”.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.