word studentlid

— maandag 12 maart 2018, 08:46 | 0 reacties, praat mee

Druk op EU vs Disinfo neemt toe

Druk op EU vs Disinfo neemt toe
The Post Online kwam voor op de lijst van EU vs Disinfo

De Europese Unie moet afzien van het aanleggen van lijsten met verspreiders van nepnieuws. Dat zegt Madeleine de Cock Buning, voorzitter van de onafhankelijke EU-Expertgroep over nepnieuws in het NOS Journaal. Ze zal maandag haar aanbevelingen doen in Brussel. Laatste wijziging: 12 maart 2018, 13:12

De Cock Buning wil haar advies eerst aan de Europese Commissie geven en wil daarom nog niet veel zeggen over de exacte inhoud.

Maar het advies komt op het moment dat in Nederland de taakgroep van de Europese Commissie die nepnieuws moet bestrijden onder vuur ligt. EU vs Disinfo legt wel dergelijke lijsten aan en onder meer publicaties van NPO 1, De Gelderlander, The Post Online en GeenStijl stonden daar op. EU vs Disinfo heeft na alle ophef uiteindelijk de beschuldigingen ingetrokken. Het Nederlandse kabinet zei vorige week nog zich sterk te zullen maken voor het opheffen van EU vs Disinfo.

Over het aanleggen van die lijsten zegt De Cock Buning: “Ik vind zo’n lijst heel risicovol. Je moet je als overheid verre houden van wat waar is en wat niet. Overheden kunnen misbruik maken van die lijsten, als ze een eigen agenda hebben en als ze willen zorgen voor gunstige berichtgeving.”

De Cock Buning vindt het goed dat de discussie in Nederland zo hoog oploopt. “Daar is nu juist die persvrijheid voor. In Polen hebben we gezien dat er een boete is uitgedeeld voor het verspreiden van fakenews. Daar zouden we niet naar toe moeten, vind ik.”

Lees ook:
- Zo opereert het nepnieuwsbureau van de EU
- Bij de EU beoordelen 14 mensen nepnieuws

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.