training eu starters

— donderdag 18 juni 2020, 09:53 | 0 reacties, praat mee

Vrees voor onafhankelijkheid Amerikaanse publieke omroepen na ontslagrondes

Michael Pack tijdens zijn nominatieverhoor in 2019 | Voice of America

Onlangs benoemde de Trump-regering een nieuw hoofd voor de zogeheten US Agency for Global Media (USAGM), waar meerdere Amerikaanse publieke (wereld)omroepen onder vallen. Op woensdag zijn bij diverse aangesloten omroepen door het nieuwe hoofd ontslagen doorgevoerd en raden van bestuur ontmanteld. Er wordt gevreesd voor de onafhankelijkheid van de zenders. Laatste wijziging: 7 september 2020, 09:36

Topman Michael Pack werd twee weken geleden officieel benoemd en stelde zich gisteren voor aan het personeel van de omroepen, waaronder Voice of America, Middle East Broadcasting, Radio Free Asia, Radio Free Europe/Radio Liberty en het Open Technology Fund, een non-profit die wereldwijd mensenrechtenorganisaties bijstaat en het gebruik van open (internet)standaarden nastreeft.

Slechts enkele uren na de voorstelronde volgde de ontslagronde, waarbij de top van aangesloten omroepen het veld moesten ruimen. Voice of America meldt dat Pack de ontslagen niet verder heeft onderbouwd, enkel dat hij in zijn recht staat de organisatie nieuw in te richten.

Een persbericht op de site van USAGM over wijzigingen bij Voice of America spreekt niet over ontslagen, maar enkel stepping down van hoger management - een woordkeus waarbij dwang in het midden blijft.

De wijzigingen worden door journalisten en sommige Amerikaanse politici gezien als een eerste stap in een transformatie tot een uitgesproken pro-Trump netwerk. De president noemde onlangs Voice of America weinig meer dan een spreekbuis voor China. Pack stelt dat hij volledig achter de beginselen van USAGM staat.

CNN bericht dat Packs team bij personeelszaken om een lijst heeft gevraagd van werknemers die nog in hun proeftijd zitten: meer ontslagen lijken op handen. Pack voerde na zijn benoeming twee weken geleden al een sollicitatiestop in voor alle bij USAGM aangesloten organisaties.

De Amerikaanse senator Bob Menendez spreekt van het uithollen van de publieke wereldomroepen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.