— maandag 31 augustus 2020, 16:20 | 0 reacties, praat mee

Voice of America-journalisten woedend over spionage-spookbeeld door nieuwe topman Pack

Michael Pack tijdens zijn nominatieverhoor in 2019 | Voice of America

Meerdere journalisten in dienst bij wereldomroep Voice of America hebben hun onvrede laten blijken aan Michael Pack, sinds afgelopen juni hoofd van het US Agency for Global Media (USAGM), waar meerdere Amerikaanse publieke (wereld)omroepen onder vallen. Packs uitspraken over hoe de omroep een prima platform is voor buitenlandse spionage brengen werknemers in direct gevaar, waarschuwen de journalisten. Laatste wijziging: 31 augustus 2020, 16:24

Pack werd geïnterviewd door het pro-Trump nieuwsplatform The Federalist. Hij zinspeelde daarin op het risico van spionage en stelt dat hij is benoemd om de ‘diepgewortelde’ redactionele vooringenomenheid bij de Voice of America te bestrijden.

De briefschrijvers verwerpen de uitspraken: “We zijn geen inlichtingendienst. We zijn een organisatie vol journalisten die hun verhalen najagen, zoals iedereen.” De journalisten zeggen “diep teleurgesteld” te zijn door het handelen en de uitspraken van Pack, die na een slepende benoemingsprocedure in juni aantrad.

Direct daarop volgden bij USAGM en aangesloten omroepen diverse ontslagrondes, wat tot zorgen over de onafhankelijkheid van de organisaties leidde.

“We hebben met ontzetting toegezien hoe leidinggevenden bij USAGM zijn ontslagen voor enkel, in hun woorden, het proberen uit te leggen hoe de nieuwe topman juridische risico’s kon voorkomen en hem bij te scholen over de scheiding die Voice of America’s redactionele onafhankelijkheid waarborgt”, aldus de briefschrijvers.

Uitspraken dat Pack enkel orde op zaken stelt met het oog op de nationale veiligheid is volgens hen een klassieke truc uit het McCarthy-tijdperk uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen Voice of America en andere overheidsinstanties ervan werden beschuldigd Russische spionnen te herbergen.

De journalisten wijzen erop dat er nu, net als toen, nul bewijs is voor spionnen bij de omroep. Meer bij NPR

Bekijk meer van

Voice of America Michael Pack

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.