banner persveilig

— woensdag 11 november 2020, 09:43 | 0 reacties, praat mee

Europese Commissie wil discussie over achterdeur in encryptie

2016: demonstranten bij een Apple-winkel, nadat de FBI had geklaagd dat het bedrijf dwars lag bij het kraken van een telefoon van een omgekomen terrorist. | EPA

De Europese Commissie werkt aan een resolutie waarin wordt gepleit voor oplossingen om autoriteiten toegang te geven tot versleutelde communicatie. De voorzet werd gegeven door de huidige EU-voorzitter Duitsland en moet dienen voor nadere discussie tussen lidstaten. Journalistieke organisaties zijn fel gekant tegen uitholling van encryptie.

Uiteraard profiteren criminelen zogeheten end-to-end-encryptie van communicatie (versleuteling van data enkel tussen apparatuur van de communicerende partijen, red.) maar ook gewone burgers en journalisten vertrouwen erop dat hun informatie niet door derden wordt bekeken.

Eind vorig jaar pleitte Justitie-minister Grapperhaus voor toegang tot versleutelde communicatie, maar werd daar snel op teruggefloten.

In de resolutie Veiligheid door versleuteling en veiligheid ondanks versleuteling (hier in .pdf te bekijken) wordt wel de wens besproken, maar zonder in technische details over realisatie daarvan te treden.

Experts wijzen erop dat encryptie een alles-of-niets technologie is. Als een derde partij kan meekijken is encryptie per definitie waardeloos. Of de ontsleuteling voor een nobel doel gebeurt, is daarbij niet van belang. Journalisten gebruiken versleuteling om contacten met collega’s en bronnen te onderhouden. Bronbescherming is niet langer te garanderen, als er achterdeuren worden ingebouwd, aldus EDRi.

De resolutie draait in het voorstel om deze fundamenteel onverenigbare brei heen: “Bevoegde autoriteiten moeten in staat zijn data in een juridisch correcte en gerichte wijze te benaderen, met het volle respect voor fundamentele rechten en gegevensbescherming, met instandhouding van cyberveiligheid. Technische oplossingen voor het toegang krijgen tot versleutelde data moet voldoen aan de principes van legaliteit, transparantie, noodzakelijkheid en proportionaliteit.”

European Digital Rights (EDRi) waarin journalistieke en maatschappelijke organisaties samenwerken, stelt dat voor de resolutie geen experts of journalisten zijn benaderd. ERDri waarschuwde afgelopen september dat een nieuwe pan-Europese rechercherichtlijn van de Europese Commissie eveneens zeer problematisch is.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.