website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Europees Parlement stemt vandaag over auteursrechtvoorstellen

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op donderdag 5 juli 2018, 09:27

Het Europees Parlement (in Straatsburg) | Koen Suyk / ANP

Het Europees Parlement (in Straatsburg) | Koen Suyk / ANP

Nieuws Vanmiddag stemt het Europees Parlement over voorstellen rond auteursrechten van de Europese Commissie, waarbij het doel is dat partijen die profiteren van materiaal van anderen (Facebook, Google, YouTube e.d.) die makers moeten laten meedelen in die inkomsten. Het meest omstreden voorstel is echter een uploadfilter, dat werk op auteursrechtenschending moet controleren op het moment dat het op internet wordt gezet.

Hoe dat technisch zou moeten werken is nog de vraag, maar tegenstanders zeggen dat zo’n filter het vrije internet om zeep helpt. Satire, memes, recensies of kritisch commentaar waarbij hergebruik van auteursrechtelijk beschermde video- of fotomateriaal vaak onvermijdelijk is, zouden daarmee worden uitgebannen.

Onder meer de uitvinder van het wereldwijde web Tim Berners-Lee en Vint Cerf, mede-bedenker van het protocol dat internet aanstuurt, hebben gewaarschuwd voor de effecten van dit onderdeel van de voorgestelde regels. Ook loopt er een internetcampagne tegen het uploadfilter.

Een ander voorstel is om partijen als Google te laten betalen voor het verwijzen naar stukken, inmiddels ‘linkbelasting’ gedoopt.  Tegenstanders wijzen op mislukte pogingen tot linkbelasting in Spanje - waar Google de nieuwsdienst ophief - en Duitsland, waar uitgevers hun verkeer zagen instorten toen Google hen uit de zoekresultaten en Google News haalde. In Duitsland gingen de uitgevers weer met Google om tafel en besloten dat verkeer naar de site ook waarde vertegenwoordigt.

Het Financieele Dagblad maakte een handig overzicht van de (andere) belangrijkste thema’s die spelen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.