PersVeilig

— donderdag 5 juli 2018, 09:27 | 0 reacties, praat mee

Europees Parlement stemt vandaag over auteursrechtvoorstellen

Het Europees Parlement (in Straatsburg) | Koen Suyk / ANP

Vanmiddag stemt het Europees Parlement over voorstellen rond auteursrechten van de Europese Commissie, waarbij het doel is dat partijen die profiteren van materiaal van anderen (Facebook, Google, YouTube e.d.) die makers moeten laten meedelen in die inkomsten. Het meest omstreden voorstel is echter een uploadfilter, dat werk op auteursrechtenschending moet controleren op het moment dat het op internet wordt gezet. Laatste wijziging: 5 juli 2018, 09:29

Hoe dat technisch zou moeten werken is nog de vraag, maar tegenstanders zeggen dat zo’n filter het vrije internet om zeep helpt. Satire, memes, recensies of kritisch commentaar waarbij hergebruik van auteursrechtelijk beschermde video- of fotomateriaal vaak onvermijdelijk is, zouden daarmee worden uitgebannen.

Onder meer de uitvinder van het wereldwijde web Tim Berners-Lee en Vint Cerf, mede-bedenker van het protocol dat internet aanstuurt, hebben gewaarschuwd voor de effecten van dit onderdeel van de voorgestelde regels. Ook loopt er een internetcampagne tegen het uploadfilter.

Een ander voorstel is om partijen als Google te laten betalen voor het verwijzen naar stukken, inmiddels ‘linkbelasting’ gedoopt.  Tegenstanders wijzen op mislukte pogingen tot linkbelasting in Spanje - waar Google de nieuwsdienst ophief - en Duitsland, waar uitgevers hun verkeer zagen instorten toen Google hen uit de zoekresultaten en Google News haalde. In Duitsland gingen de uitgevers weer met Google om tafel en besloten dat verkeer naar de site ook waarde vertegenwoordigt.

Het Financieele Dagblad maakte een handig overzicht van de (andere) belangrijkste thema’s die spelen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.