Tegel Beeld en Geluid

— dinsdag 17 december 2019, 09:32 | 0 reacties, praat mee

Grapperhaus ontkent encryptie te willen uithollen

ANP

Minister van Justitie Ferd Grapperhaus zegt niet te willen morrelen aan de beveiliging van chat-apps en andere software. Vorige maand pleitte de minister voor een verplichte achterdeur in programma's als WhatsApp, om politie indien nodig toegang te geven tot versleutelde besloten gesprekken. Dat is in strijd met overheidsbeleid, waarin verzwakken van encryptie niet wordt nagestreefd.

Het leidde tot Kamervragen van D66-Kamerlid Kees Verhoeven, die de minister opriep te stoppen met pleidooien voor achterdeuren in software. Zoals experts herhalen is versleuteling binair: elke achterdeur betekent dat er géén vertrouwelijke communicatie meer mogelijk is. Toch wil Grapperhaus graag kunnen meekijken, omdat zelfs opvragen van gegevens bij partijen als WhatsApp zelf alleen maar versleutelde data oplevert.

“Het alternatief is het Chinese model. Hier kijken de machthebbers gewoon mee met de nationale chatapp WeChat. Niet alleen naar kinderporno of drugshandel trouwens, ook naar onwelgevallige berichten over bijvoorbeeld de opstand in Hong Kong. Dat is het lastige van encryptie: het is alles of niets”, benadrukt Volkskrant-redacteur Laurens Verhagen over de proefballon van Grapperhaus.

Gisteren stuurde Grapperhaus de Tweede Kamer een brief met antwoorden, waarin hij ontkent voor het verzwakken van versleuteling te hebben gepleit.

Grapperhaus zegt dat het nodig is oplossingen te vinden die recht doen aan de belangen van “de persoonlijke levenssfeer en de toegevoegde waarde voor de digitale economie in Nederland” en die van “de bescherming van de nationale veiligheid en de opsporing van strafbare feiten”.

Hoe deze twee belangen zijn te rijmen laat Grapperhaus in het midden. Hij zegt enkel te willen streven “naar oplossingen binnen de kaders van het kabinetsstandpunt uit 2016” - de belofte niet te streven naar verzwakking van versleuteling.

Bekijk meer van

Grapperhaus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.