— donderdag 7 mei 2015, 09:08 | 0 reacties, praat mee

‘Digital Single Market’ aangekondigd

Emmanuel Dunand / AFP

De Europese Commissie heeft plannen rond de zogeheten Digital Single Market gepresenteerd, het voornemen om tegen eind 2016 zo veel mogelijk beperkingen te kunnen wegnemen die momenteel één digitale Europese markt in de weg staan. Barrières op internet betekenen volgens de Commissie dat de online markt in Europa voor een groot deel onbenut blijft. Laatste wijziging: 16 september 2020, 11:17

Zo winkelt slechts 15 procent van Europeanen weleens in een webwinkel in een ander EU-land. Consumentenbescherming wisselt van land tot land. Regelgeving staat expansie binnen andere Europese landen regelmatig in de weg en overheden en bedrijven kunnen diensten niet volledig inzetten, stelt de Commissie. “Een goed functionerende digitale eengemaakte markt kan 415 miljard euro per jaar opleveren voor onze economie en honderdduizenden banen creëren”, voorspelt de Commissie.

Een van de maatregelen die worden voorgesteld is een verbod op ‘ongefundeerde geoblocking’, waarbij winkels en diensten uit commerciële overwegingen voor bepaalde EU-bewoners worden geblokkeerd of doorgestuurd naar een regionale variant met andere (veelal hogere) prijzen of beschikbaarheid.

Een belangrijk element is de harmonisatie van auteursrechtwetgeving, iets dat de koepelorganisatie van Europese publieke omroepen toejuicht. De European Broadcasting Union (EBU) stelt dat de beschikbaarheid van inhoud veelal aan de landsgrens eindigt. EBU-topvrouw Ingrid Deltenre stelt dat “burgers betaalbare, universeel beschikbare en niet-discriminatoire contentdiensten moeten kunnen gebruiken” en stelt dat de EBU een belangrijke rol kan spelen in de eengemaakte markt.

Eind 2015 wil de Commissie met wetgevingsvoorstellen komen om de verschillen tussen de nationale auteursrechtenregelingen te verkleinen en werken zo binnen de Europese Unie op bredere schaal online toegankelijk te maken. Inhoud moet met burgers kunnen meereizen; films, muziek, ebooks en artikelen moeten ook buiten het land van aankoop gebruikt kunnen worden.

De Commissie plant in de voorstellen verdere betere consumentenbescherming bij kopen over de grens, lagere bezorgkosten voor pakjes, regels rond privacy en toegang tot breedbandinternet. Het volledige overzicht van plannen (zestien maatregelen verdeeld over drie pijlers) staat op de website van de Europese Unie.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker noemt de aangekondigde plannen “het fundament voor Europa’s digitale toekomst.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.