— vrijdag 11 februari 2022, 14:15 | 0 reacties, praat mee

Europese uitgevers dienen klacht in over reclamemonopolie van Google

© AFP

De European Publishers Council (EPC) heeft een klacht ingediend tegen Google bij de Europese Commissie omdat het Amerikaanse techbedrijf een monopolie op het plaatsen van online reclame heeft. De branchevereniging wil dat Google ter verantwoording wordt geroepen en dat de Europese mededingingswaakhond maatregelen neemt om de concurrentieverstoring door Google te breken. Laatste wijziging: 11 februari 2022, 14:16

De Raad van Europese Uitgevers, waar onder andere uitgevers als DPG Media, Sanoma, RELX en Mediahuis onderdeel van zijn, zegt dat Google sinds de overname van het bedrijf DoubleClick in 2008 de concurrentie op het gebied van webadvertenties via allerlei “onwettige tactieken” grotendeels heeft uitgeschakeld. Inmiddels is Google zowel de koper als de verkoper van reclameruimte en vormt het bedrijf ook het veilinghuis dat ertussenin zit, stelt EPC in een verklaring.

Volgens EPC-voorzitter Christian Van Thillo is het “hoog tijd” dat de Europese Commissie optreedt en maatregelen neemt waardoor Google daadwerkelijk zijn gedrag moet veranderen. “Mededingingsautoriteiten over de hele wereld hebben bepaald dat Google de concurrentie beperkt, maar het bedrijf is weggekomen met kleine aanpassingen die geen betekenisvolle verandering voor de werking van zijn systeem inhielden”, zegt hij. “Dit kan zo niet doorgaan.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.