mgm nvj maart

— woensdag 16 september 2020, 10:12 | 0 reacties, praat mee

‘Europese voorstellen onbegrensde digitale recherche gevaar voor journalistiek’

‘Europese voorstellen onbegrensde digitale recherche gevaar voor journalistiek’
De oproep voor meer toezicht rond de e-evidence-richtlijn is ondertekend door een brede coalitie van belanghebbenden.

Nieuwe richtlijnen rond zogeheten 'e-evidence' waar de Europese Commissie aan werkt moeten waarborgen bevatten voor de journalistiek en zijn dichtgetimmerd met afdoende toezicht, stellen journalistieke en maatschappelijke organisaties. In de voorstellen wordt het voor opsporingsinstanties mogelijk om, niet gehinderd door landsgrenzen, digitaal onderzoek te doen in apparatuur en systemen binnen lidstaten van de Europese Unie. Laatste wijziging: 17 september 2020, 09:11

De organisaties erkennen dat bewijsverzameling in het internettijdperk gemoderniseerd moet worden, maar dringen aan op veel meer wettelijk vastgelegd toezicht in de definitieve wetgeving - zeker nu in een aantal lidstaten het rechtssysteem onder druk staat.

De briefschrijvers begrijpen de wens voor snel onderzoek over landgrenzen heen, maar bescherming van fundamentele rechten moet onderdeel zijn van de wetsvoorstellen.

In de oproep aan de Commissie Burgerlijke vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken (LIBE) van het Europees Parlement eisen de organisaties dat er juridisch toezicht verplicht is in zowel het land dat het onderzoek uitvoert én de lidstaat waar in systemen wordt gezocht.

Deze instanties zouden voor er daadwerkelijk speurwerk plaatsvindt toestemming moeten geven. Nu wordt er gedacht over een tijdlimiet; na het verstrijken ervan krijgt de zoekactie automatisch groen licht.

“Zo’n automatische goedkeuring druist in tegen het idee van wederzijde goedkeuring en samenwerking op juridisch gebied en biedt geen garantie dat de uitvoerende partijen (zoals internet- of mobiele aanbieders, red.) het verzoek voor het verstrijken van de deadline afdoende hebben kunnen beoordelen”, aldus de organisaties aan LIBE-voorzitter Birgit Sippel.

Zonder zulke waarborgen is er een groot risico op misbruik door opsporingsinstanties, waardoor de rechten van journalisten, artsen, juristen, sociale hulpverleners en anderen in het gedrang komen, aldus de organisaties. Onder meer de Europese Federatie van Journalisten, diverse internetaanbieders, individuele zenders, dagbladuitgevers en koepelorganisatie European Broadcasting Union steunen de oproep.

Volgens de Europese digitale burgerrechtenbeweging EDRi vormt het voorstel in de huidige vorm “een onacceptabele bedreiging” voor onder meer klokkenluiders en activisten en sloopt het bestaande juridische regels die beschermen tegen misbruik door politie en politiek gemotiveerde vervolging.

Bekijk meer van

Europese Commissie

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.