basis naar compleet

— vrijdag 19 november 2021, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Europees Parlement wil betere bescherming voor journalisten tegen strategische rechtszaken

© ANP / Lex van Lieshout

Het Europees Parlement wil maatregelen treffen die het lastiger maken om journalisten te hinderen met strategische rechtszaken. Volgens het parlement ondermijnen zogenoemde Strategic Lawsuits Against Public Participation (SLAPPS) de waarden van de Europese Unie en het rechtssysteem in de EU. Laatste wijziging: 22 november 2021, 09:01

SLAPPS zijn volgens het parlement lichtzinnige juridische vorderingen die zijn gebaseerd op overdreven en vaak onterechte aanklachten, bedoeld om te intimideren en hun doelwitten in diskrediet te brengen. Het uiteindelijke doel van zulke SLAPPS is kritische geluiden het zwijgen op te leggen, stelt het Europees Parlement.

In een rapport dat met een ruime meerderheid werd aangenomen, stellen leden van het Europees Parlement een set maatregelen voor. Deze moeten niet alleen journalisten beschermen tegen rechtszaken die gericht zijn op hinder en intimidatie, maar ook non-gouvernementele organisaties.

Zes maatregelen
In het rapport worden zes maatregelen genoemd, die de Europese Commissie volgens het Europees Parlement zou moeten implementeren. Allereerst moet er een EU-richtlijn komen tegen SLAPPS, waarin minimumstandaarden worden vastgesteld voor de bescherming van slachtoffers. Ook zou misbruik van anti-SLAPP maatregelen moet worden voorkomen en bestraft.

Daarnaast pleit het Europees Parlement voor een juridisch kader in de aanstaande Europese wetgeving inzake mediavrijheid. De Europese Commissie doet op dit moment onderzoek naar de mogelijkheden van zo’n wet, die in 2022 aangenomen zou moeten worden. Het Parlement wil ook dat er regels komen om rechtszaken vroegtijdig te verwerpen zodat misbruik van het procesrecht snel gestopt kan worden. Zulke verwerpingen zouden op basis van objectieve criteria moeten plaatsvinden.

Ook wil het Europees Parlement dat er waarborgen komen tegen rechtszaken die strafrechtelijke en civiele aanklachten combineren (zogenoemde ‘gecombineerde SLAPPs’). Daarnaast moet er een EU-fonds komen voor de bescherming van slachtoffers van SLAPPs en hun gezinnen. Het Parlement wil ook dat er regels komen die het zogenoemde ‘forumshopping’ en ‘smaadtoerisme’ moeten voorkomen. Daarbij kiezen eisers ervoor om hun klacht neer te leggen in het meest voordelige rechtsgebied. Meer bij de NVJ

Lees ook:
‘Meer aandacht voor media in discussie over stand Europese rechtsstaat’ (23 september 2021)
Europese Commissie vormt adviesgroep voor Europese anti-SLAPP-wetgeving (17 december 2020)
Europese Commissie presenteert actieplan met ruime aandacht voor de journalistiek (3 december 2020)

Bekijk meer van

Europees Parlement

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.