— dinsdag 11 september 2018, 16:27 | 0 reacties, praat mee

Pictoright boos over amendementen rond fotografie in Europees auteursrecht

EPA

UPDATE Enkele amendementen op een tekst waarover het Europese parlement morgen zal stemmen zijn slecht gevallen bij de collectieve beheersorganisatie Pictoright. De amendementen van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) zouden (kunst)fotografen met lege handen achterlaten. Europarlementariër Marietje Schaake (D66) zegt dat het om een compromis gaat waar fotografen niet de dupe van zijn.

Al jaren wordt er gesproken over de value gap. Internetplatforms als Youtube en Facebook betalen nauwelijks vergoedingen voor het gebruik van muziek en beeld. Inmiddels is er binnen Europa een regeling in de maak om deze platforms een redelijke vergoeding aan de makers te laten betalen.

Op het laatste moment is gebleken dat een aantal Nederlandse parlementariërs van de fractie van Liberalen en Democraten (ALDE) het voorstel wil wijzigen. Zij stellen voor om de regeling te beperken tot muziek en film, aldus PictoRight..

Het voorstel wordt ook gesteund door de sociaal-democratische S&D (met de PvdA), de Europese Volkspartij (waar het CDA deel van uitmaakt) en de Europese Conservatieven en Hervormers ECR (waar de ChristenUnie deel van uitmaakt).

Pictoright stelt dat het weglaten van foto’s in die opsomming fotografen en kunstenaars in de kou laat staan. Morgen stemt het Europees Parlement over nieuwe auteursrechtwetgeving met het oog op de zogeheten Digital Single Market, waarbij ook betaling voor hergebruik en bescherming van auteursrecht centraal staan.

De Europese Commissie bezweert dat makers hergebruik op internet - in positieve zin - in hun portemonnee moeten gaan merken.

Grote partijen als Facebook, Google en Twitter zouden onder de voorstellen moeten gaan betalen voor het herpubliceren van materiaal. Zij hebben de afgelopen tijd succesvol gelobbyd tegen de voorstellen. In juli werd besloten de stemming op te schorten tot deze week.

Reden was dat de voorstellen controversiële onderdelen bevatten, zoals filters die vooraf (en niet achteraf zoals gebruikelijk) moeten gaan bepalen of iets online mag komen of dat er wellicht sprake is van auteursrechtschending.

Makers van satire en opiniemakers vreesden dat zulke filters censuur mogelijk maken. De time-out van het Europese Parlement maakte wijzigingen mogelijk en dat is dus ook gebeurd.

“Het is onvoorstelbaar dat Europarlementariërs zo onrechtvaardig en onachtzaam met de rechten van kunstenaars en fotografen omgaan. Pictoright heeft alle Europarlementariërs inmiddels met het oog op de stemming in het parlement benaderd”, aldus Pictoright.

Geen van de Nederlandse Europarlementariërs binnen ALDE heeft op de bezwaren van Pictoright gereageerd.

Schaake (D66) zegt in een reactie dat met haar compromis de komst van uploadfilters is voorkomen. Dat uploadfilter zou moeten detecteren of werk auteursrechtelijk beschermd is en volgens critici zou dat voor veel problemen bij kleine sites kunnen zorgen. Schaake: “Die discussie zat muurvast in het Parlement omdat er veel zorgen waren over geautomatiseerde filtersystemen. Veel academici, NGO’s en zelfs de Verenigde Naties drukten hun bezorgdheid uit over de impact van dat voorstel op de vrijheid van meningsuiting.”

“Samen met 49 andere Europarlementariërs besloot ik een compromis uit te werken, dat de reikwijdte van het initiële voorstel beperkt tot platformen die toegang bieden tot audiovisuele content, zonder geautomatiseerde filters.” Dat betekent dat als een site het delen van een foto legaal maakt, in de voorwaarden, dan mag het, mits de maker vermeld wordt. Bij film en muziek mag het alleen als de maker het zelf uploadt.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.