— donderdag 23 september 2021, 10:53 | 0 reacties, praat mee

‘Meer aandacht voor media in discussie over stand Europese rechtsstaat’

Vlaggen buiten het kantoor van de Europese Commissie. Het jaarlijkse discussiedocument over de Europese rechtstaat moet meer aandacht voor media hebben, aldus critici. | EPA

Diverse Europese en internationale maatschappelijke en journalistieke organisaties dringen bij de Europese Commissie aan op meer aandacht voor de mediasector in hun jaarlijkse discussiedocument over de Europese rechtsstaat. De Commissie zou momenteel voorbijgaan aan de uitzonderlijke druk en beïnvloeding die sommige Europese media de laatste jaren ondervinden. Laatste wijziging: 23 september 2021, 10:57

Elk jaar produceert de Europese Commissie een zogeheten Rule of Law-rapport, een verslag over de rechtsstaat dat dient als uitgangspunt voor een dialoog tussen lidstaten, nationale parlementen en Europese regelgevers.

Volgens de ondertekenaars van het advies voor toekomstige rapporten (hier in pdf-formaat te lezen) worden serieuze bedreigingen van de media gemist.

Het gaat daarbij om met publiek geld gefinancierde mediadiensten, waarbij het toegekende budget in sommige lidstaten als pressiemiddel wordt gebruikt. Ook is die afhankelijke situatie de laatste jaren gebruikt om staatsinvloed te vergroten en nationale en Europese verkiezingen negatief te beïnvloeden.

Daarnaast heeft de Commissie volgens de ondertekenaars te weinig aandacht voor toenemend misbruik van wetgeving rond vrijheid van meningsuiting, via smaadrechtszaken en zogeheten Strategic Lawsuits Against Public Participation (SLAPP).

Zulke rechtszaken dienen geen ander doel dan journalisten en nieuwsorganisaties nog voor publicatie een kostbare rechtsgang in het vooruitzicht te stellen, met als ultiem doel publicatie te voorkomen.

Ook moet het Rule of Law-document in het vervolg de toename van gerichte (online) intimidatie van journalisten signaleren.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.