— donderdag 23 september 2021, 10:53 | 0 reacties, praat mee

‘Meer aandacht voor media in discussie over stand Europese rechtsstaat’

Vlaggen buiten het kantoor van de Europese Commissie. Het jaarlijkse discussiedocument over de Europese rechtstaat moet meer aandacht voor media hebben, aldus critici. | EPA

Diverse Europese en internationale maatschappelijke en journalistieke organisaties dringen bij de Europese Commissie aan op meer aandacht voor de mediasector in hun jaarlijkse discussiedocument over de Europese rechtsstaat. De Commissie zou momenteel voorbijgaan aan de uitzonderlijke druk en beïnvloeding die sommige Europese media de laatste jaren ondervinden.

Elk jaar produceert de Europese Commissie een zogeheten Rule of Law-rapport, een verslag over de rechtsstaat dat dient als uitgangspunt voor een dialoog tussen lidstaten, nationale parlementen en Europese regelgevers.

Volgens de ondertekenaars van het advies voor toekomstige rapporten (hier in pdf-formaat te lezen) worden serieuze bedreigingen van de media gemist.

Het gaat daarbij om met publiek geld gefinancierde mediadiensten, waarbij het toegekende budget in sommige lidstaten als pressiemiddel wordt gebruikt. Ook is die afhankelijke situatie de laatste jaren gebruikt om staatsinvloed te vergroten en nationale en Europese verkiezingen negatief te beïnvloeden.

Daarnaast heeft de Commissie volgens de ondertekenaars te weinig aandacht voor toenemend misbruik van wetgeving rond vrijheid van meningsuiting, via smaadrechtszaken en zogeheten Strategic Lawsuits Against Public Participation (SLAPP).

Zulke rechtszaken dienen geen ander doel dan journalisten en nieuwsorganisaties nog voor publicatie een kostbare rechtsgang in het vooruitzicht te stellen, met als ultiem doel publicatie te voorkomen.

Ook moet het Rule of Law-document in het vervolg de toename van gerichte (online) intimidatie van journalisten signaleren.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.