— donderdag 17 december 2020, 09:25 | 0 reacties, praat mee

Europese Commissie vormt adviesgroep voor Europese anti-SLAPP-wetgeving

De Europese Commissie wil intimidatie via juridische middelen aan banden leggen | AFP

De Europese Commissie is op zoek naar experts die kunnen meedenken over de invulling van Europese wetgeving om SLAPP-zaken te voorkomen. Zulke Strategic Lawsuits Against Public Participation zijn rechtszaken die enkel dienen om journalisten en uitgevers te intimideren, in de hoop dat ze daardoor van publicatie afzien.

Wie wordt bedreigd met een kostbare rechtsgang, gefinancierd door tegenstanders met diepe zakken, trekt kritische geluiden al snel in. SLAPP-wetgeving werd in de Verenigde Staten ingevoerd om de vrijheid van meningsuiting te beschermen. Dat gebeurde na zaken tegen journalisten, maar bedrijven hebben daar ook gewone burgers aangepakt die kritisch waren op internetfora of sociale media.

De Europese Commissie stelt dat de meeste SLAPP-zaken rond smaad draaien, maar dat er ook voorbeelden zijn waarbij zulke rechtszaken werden gevoerd met een beroep op blasfemie, belastingwetgeving, auteursrecht, vermeende inbreuk op bedrijfsgeheimen en databescherming.

De groep experts van rond vijftig mensen (waar tot zeven journalisten voor worden gevraagd) zullen de Commissie adviseren hoe anti-SLAPP-wetgeving in de Europese Unie het best wordt ingevoerd. De groep moet in maart 2021 voor het eerst bijeenkomen, met een beoogd concreet wetsvoorstel eind volgend jaar. Meer bij de Europese Commissie

Bekijk meer van

SLAPP Europese Commissie

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.