— maandag 12 oktober 2020, 09:26 | 0 reacties, praat mee

Documentaire over FIOD-onderzoek naar sushiketen Sumo mag niet worden uitgezonden

© Bart Maat / ANP

Op last van de rechter is de documentaire over het FIOD-onderzoek naar Sushiketen Sumo weer niet uitgezonden, meldt NRC.

De documentaire zou eigenlijk afgelopen zondag te zien zijn. Maar de rechter besloot vrijdagmiddag na twee rechtszaken eerder die dag dat de documentaire niet mocht worden uitgezonden, meldt NRC. De eerste rechtszaak was aangespannen door het Openbaar Ministerie. Dat eiste de film te zien om scènes te kunnen laten aanpassen, maar verloor de zaak.

Vervolgens kwamen de voormalige eigenaren van Sumo. Die wilden dat de rechter uitzending verbood. De filmmakers zouden zich op “verboden terrein” hebben begeven. De rechtbank verbood uiteindelijk producent Selfmade Films en de publieke omroep “om enige opname die betrekking heeft op de strafzaak” uit te zenden of openbaar te maken, op straffe van een dwangsom van 100.000 euro.

Waarom de documentaire niet mag worden uitgezonden, maakt de rechter komende dagen pas bekend.

De documentaire die zondag zou worden uitgezonden was al lang niet meer de versie die de regisseur een jaar geleden bij de omroep had ingeleverd; hij was wel twintig minuten korter, meldt de krant.

Het conflict begon toen NRC vorig jaar bekend maakte dat het OM en opsporingsdienst FIOD een samenwerking waren aangegaan met een documentairemaker van KRO-NRCV. Filmmaker René Roelofs mocht maandenlang achter de schermen meekijken bij het lopende en vertrouwelijke strafrechtelijk FIOD-onderzoek naar SUMO, zonder dat de verdachten op de hoogte waren.

Drie van de vier verdachten werden uiteindelijk schuldig bevonden aan belastingfraude, maar kregen geen straf, omdat het Openbaar Ministerie de integriteit van het strafproces volgens de rechter in gevaar bracht door een documentaire over de zaak geheim proberen te houden. Later bleek ook dat het het OM al een jaar druk uitoefent op KRO-NCRV en de documentairemakers van Selfmade Films om scènes te laten verwijderen of aan te passen.

Regisseur Roelofs begrijpt de uitspraak van de rechter niet. “Dit besluit staat haaks op een eerdere uitspraak. De rechter heeft de film niet eens gezien. Dit is al de derde keer dat de film op het laatst niet wordt uitgezonden.”

KRO-NCRV: “De documentaire, en daarmee de kijker, is volgens ons nu slachtoffer geworden van een juridisch steekspel tussen het OM en de verdachten.” Voor KRO-NCRV “is journalistieke onafhankelijkheid zeer belangrijk en nooit onderhandelbaar. Wij beraden ons op vervolgstappen.”

Lees ook:
NRC: OM bood geld voor aanpassingen documentaire sushi-keten Sumo (28 september 2020)
Rechter straft ondernemers Sumo niet wegens fout OM met documentaire over de zaak (23 juli 2020)
Fraudeverdachten sushiketen slepen KRO-NCRV voor de rechter om documentaire (3 maart 2020)
Rechters in zaak Sumo gewraakt (17 oktober 2019)
Documentaire over fraude bij sushiketen weer uitgesteld (16 oktober 2019)
OM geeft toe fouten te hebben gemaakt met film over belastingfraude (16 september 2019)
Documentairemaker filmde FIOD-onderzoek zonder dat verdachten dat wisten (23 juli 2019)

Bekijk meer van

SUMO Openbaar Ministerie FIOD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.