— dinsdag 23 juli 2019, 09:43 | 0 reacties, praat mee

Documentairemaker filmde FIOD-onderzoek zonder dat verdachten dat wisten

De FIOD deed onderzoek naar belastingfraude bij SUMO - © Bart Maat / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een documentairemaker maandenlang achter de schermen mee laten kijken in een lopend en vertrouwelijk strafrechtelijk onderzoek, zonder de verdachten in die zaak erover te informeren. Laatste wijziging: 23 juli 2019, 12:02

Zo filmde de documentairemaker ook tapgesprekken zonder dat de verdachten dat wisten, meldt NRC. Toen de krant dat openbaar wilde maken leidde dat maandag tot een escalatie tussen de advocaten van de verdachten en het OM.

Regisseur René Roelofs en productiehuis Selfmade Films maakten voor de KRO-NCRV de documentaire ‘Nederland Fraudeland’, over de FIOD, de dienst die in Nederland financiële criminaliteit opspoort. De regisseur volgde de FIOD in een lopend en dus vertrouwelijk, strafrechtelijk onderzoek: de zaak-Fuji, de zaak tegen de landelijke sushiketen Sumo, die wordt verdacht van grootschalige belastingfraude. Het Openbaar Ministerie eist 24 maanden cel en een boete tegen de oprichter van de keten. Donderdag is de uitspraak.

Hoewel de eerste contacten tussen de regisseur en de FIOD al in 2012 werden gelegd en er in 2014 een mediacontract werd ondertekend, waarbij de afspraak wordt gemaakt dat het OM de verdachten informeert en niet de producenten, blijkt dat het OM pas afgelopen maandag de verdachten op de hoogte heeft gesteld. Namens de verdachten zegt woordvoerder Jan Driessen dat zij niet van het bestaan van de film afwisten. Hij vindt de gang van zaken “ongehoord” en “in strijd met de rechtsgang”. Driessen: “Als justitie vooraf al een showcase van een zaak maakt, verliest ze de noodzakelijke objectiviteit.”

De film stond ook gepland om te worden uitgezonden op de dag van de uitspraak, rond 22.30 uur bij NPO 2. Inmiddels is dat verschoven naar eind van het jaar, omdat FIOD en OM na al die jaren niet akkoord zijn met de inhoud van de documentaire.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.