— maandag 28 september 2020, 12:07 | 0 reacties, praat mee

NRC: OM bood geld voor aanpassingen documentaire sushi-keten Sumo

Sfeerbeeld uit 'Cannabis', vanaf woensdag op de buis. Het OM heeft bezwaren tegen twee nog uit te zenden KRO-NCRV-producties.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bezwaren tegen twee documentaires die binnenkort op de NPO te zien zijn. Nederland Fraudeland over het handelen van fiscale opsporingsdienst FIOD rond sushi-keten Sumo en documentaireserie Cannabis zouden beiden tendentieus en suggestief zijn, klaagt het OM.

Wat betreft Nederland Fraudeland meldt NRC dat het OM al een jaar druk uitoefent op KRO-NCRV en de documentairemakers van Selfmade Films om scènes te laten verwijderen of aan te passen.

Afgelopen zomer werden drie van vier verdachten in de zaak schuldig bevonden aan belastingfraude. De documentaire - waar het OM aan meewerkte en de documentairemakers zonder medeweten van verdachten achter de schermen mochten meekijken - bracht volgens de rechter het strafproces in gevaar. De drie verdachten kregen daarom geen straf opgelegd.

Een hoger beroep tegen dat besluit loopt nog. Het OM stelde voor om, in overleg met Selfmade Films, eventuele kosten van veranderingen te willen dragen. KRO-NCRV zegt dat het OM geen vetorecht heeft en geen geld heeft geboden om uitzending te voorkomen. Evenwel is er nog geen uitzenddatum bekend voor de documentaire.

Cannabis is een aanstaande zesdelige documentaireserie (eveneens KRO-NCRV) over de rechtszaak tegen de Tilburgse coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Ook daar heeft het OM ernstige problemen mee, schrijft het in een persbericht.

“De balans in deze productie is zoek”, vindt het OM. Cannabis onderzoekt 50 jaar softdrugsbeleid in Nederland. Namens het OM werkten voorzitter van het College van procureurs-generaal Gerrit van der Burg, landelijk persofficier Wouter Bos en oud-hoofdofficier van justitie Charles van der Voort mee aan de documentairereeks.

Het OM hekelt “de tendentieuze en suggestieve toon van met name de voice-overs” en noemt de wijze waarop een aantal officieren van justitie wordt neergezet “kwalijk en onbehoorlijk”. De reeks zou vooral een ‘Van Laarhovenshow’ zijn.

De uitzending van Cannabis gaat vooralsnog gewoon door, vanaf woensdag 30 september, NPO 2 om 20:25. Een uitzenddatum voor Nederland Fraudeland is nog niet bekend. NRC meldt dat KRO-NCRV de Sumo-oprichters vorige week negen punten voor wederhoor heeft voorgelegd, met een deadline van 6 oktober.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.