— dinsdag 3 maart 2020, 10:01 | 0 reacties, praat mee

Fraudeverdachten sushiketen slepen KRO-NCRV voor de rechter om documentaire

De FIOD deed onderzoek naar belastingfraude bij Sumo - © Bart Maat

De advocaat van sushiketen Sumo, die van belastingfraude wordt verdacht, eist dinsdagmiddag in een kort geding tegen KRO-NCRV alle ruwe beelden van de documentaire Nederland Fraudeland op. KRO-NCRV wil niet reageren op de kwestie, meldt De Telegraaf. Laatste wijziging: 23 juli 2020, 17:06

Volgens advocaat Gerard Spong is de documentaire een “gesubsidieerde propagandafilm van het Openbaar Ministerie”, die de privacy van de Sumo-eigenaren ernstig aantast, meldt De Telegraaf.

De advocaat wil op basis van de filmbeelden achterhalen of de documentairemakers in strijd met de wet hebben gehandeld, door bijvoorbeeld tapgesprekken en verhoren te filmen. Hij vermoedt dat de meest ernstige schendingen inmiddels al op aanwijzing van het OM uit de nog uit te zenden film verwijderd zijn, vandaar dat hij het ruwe materiaal opeist onder een dwangsom die kan oplopen tot 10 miljoen euro.

Dat er een documentaire was gemaakt over de zaak werd bekend vlak voor de rechtbank uitspraak zou doen. NRC publiceerde toen dat een documentairemaker maandenlang achter de schermen mocht meekijken bij het lopende en vertrouwelijke strafrechtelijk FIOD-onderzoek, zonder dat de verdachten op de hoogte waren. Hun advocaten maakten bezwaar en verweten justitie een gebrek aan objectiviteit.

De uitzending van de documentaire zou eerst samenvallen met de uitspraak, maar de uitzending is nu al meerdere keren uitgesteld. 

Spong noemt de documentaire, waarbij het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD naar de restaurantketen Sumo jarenlang heimelijk gefilmd werd, een “propagandafilm van het OM.” Uit een contract dat het OM met de omroep en producent sloot, in het bezit van De Telegraaf, blijkt namelijk dat de zeggenschap over de productie volledig bij het OM is komen te liggen.

In april volgt de uitspraak in de strafzaak tegen Sumo en zijn eigenaren.

Lees ook:
Rechters in zaak Sumo gewraakt (17 oktober 2019)
Documentaire over fraude bij sushiketen weer uitgesteld (16 oktober 2019)
OM geeft toe fouten te hebben gemaakt met film over belastingfraude (16 september 2019)
Documentairemaker filmde FIOD-onderzoek zonder dat verdachten dat wisten (23 juli 2019)

Bekijk meer van

Sumo Openbaar Ministerie OM FIOD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.