— donderdag 17 oktober 2019, 15:35 | 0 reacties, praat mee

Rechters in zaak Sumo gewraakt

De FIOD deed onderzoek naar belastingfraude bij SUMO - © Bart Maat / ANP

De advocaten van een van de hoofdverdachten in de fraudezaak rond restaurantketen Sumo hebben de rechters in deze zaak gewraakt. Ze wilden getuigen horen over de documentaire die met toestemming van het Openbaar Ministerie over de zaak is gemaakt. Dat verzoek werd afgewezen.

De advocaten vinden de beslissing van de rechtbank “té OM-vriendelijk”. Zij hebben hierdoor onvoldoende vertrouwen dat deze rechtbank onpartijdig zal kunnen oordelen, meldt De Telegraaf.

Vlak voordat de rechtbank eind juli uitspraak zou doen in de fraudezaak, maakte NRC bekend dat een documentairemaker maandenlang achter de schermen mocht meekijken bij het lopende en vertrouwelijke strafrechtelijk onderzoek, zonder dat de verdachten op de hoogte waren. Een woordvoerder van de verdachte noemde de gang van zaken toen “ongehoord” en “in strijd met de rechtsgang”.

De zaak werd heropend en het OM gaf toe dat het fout was om de rechtbank en betrokken verdachten niet in te lichten over het meewerken aan de documentaire. Het OM stelde dat de film niet de reden is geweest voor het besluit om Sumo te vervolgen. De rechtbank stelde donderdag tijdens de hervatting van het proces dat de officier moet worden geloofd en dat nader onderzoek niet nodig is.

Woensdag werd bekend dat de uitzending van de documentaire ‘Nederland Fraudeland’ weer is uitgesteld door omroep KRO-NCRV.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.