— donderdag 23 juli 2020, 17:06 | 0 reacties, praat mee

Rechter straft ondernemers Sumo niet wegens fout OM met documentaire over de zaak

© Bart Maat / ANP

De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag drie van de vier verdachten schuldig bevonden aan belastingfraude bij sushiketen Sumo. Toch krijgen zij geen straf, omdat het Openbaar Ministerie (OM) de integriteit van het strafproces volgens de rechter in gevaar bracht door een documentaire over de zaak geheim proberen te houden. De vierde verdachte is vrijgesproken.

Ongeveer een jaar geleden maakte NRC bekend dat het OM en opsporingsdienst FIOD een samenwerking waren aangegaan met een documentairemaker van KRO-NRCV. Filmmaker René Roelofs mocht maandenlang achter de schermen meekijken bij het lopende en vertrouwelijke strafrechtelijk FIOD-onderzoek, zonder dat de verdachten op de hoogte waren. Hun advocaten maakten bezwaar en verweten justitie een gebrek aan objectiviteit.

Na de publicatie stelde de rechter de uitspraak in eerste instantie uit. Het OM werd opgedragen openheid van zaken te geven en de verdediging kreeg de kans om te reageren.

De rechtbank oordeelt nu: “Journalisten die meekijken met een opsporingsonderzoek nemen kennis van opsporingsinformatie op het moment dat deze wordt verzameld. Het gaat dan om naam, adres, woonplaats, aard en omvang van de beschuldiging en allerlei andere privacy gevoelige informatie. De journalisten mochten daarvan zonder beperking kennis nemen. De rechtbank ziet daarvoor geen wettelijke grondslag. Daarmee is een inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de verdachte natuurlijke personen. Niet gebleken is dat deze schending op zichzelf in de weg heeft gestaan aan een eerlijk proces. Dat neemt niet weg dat de rechtbank heeft vastgesteld dat het OM heeft geprobeerd het maken van de documentaire geheim te houden en daarmee heeft het geprobeerd om de verdediging te weerhouden van het voeren van een verweer.” Meer bij Rechtspraak.nl

Lees ook:
Fraudeverdachten sushiketen slepen KRO-NCRV voor de rechter om documentaire (3 maart 2020)
Rechters in zaak Sumo gewraakt (17 oktober 2019)
Documentaire over fraude bij sushiketen weer uitgesteld (16 oktober 2019)
OM geeft toe fouten te hebben gemaakt met film over belastingfraude (16 september 2019)
Documentairemaker filmde FIOD-onderzoek zonder dat verdachten dat wisten (23 juli 2019)

Bekijk meer van

Sumo Openbaar Ministerie OM FIOD

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.