— maandag 16 september 2019, 12:41 | 0 reacties, praat mee

OM geeft toe fouten te hebben gemaakt met film over belastingfraude

© Bart Maat / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag toegegeven dat het fout was om de rechtbank en betrokken verdachten niet in te lichten over het meewerken aan een documentaire over belastingfraude door sushiketen Sumo.

“Het had anders gemoeten”, zei de officier van justitie. “En dat is spijtig. De reden dat we niet eerder over de documentaire naar buiten zijn getreden, is omdat we een ‘trial by media’ wilden voorkomen.”

Eind juli, een paar dagen voordat er uitspraak zou worden gedaan in de fraudezaak, werd bekend dat het OM en de FIOD in zee waren gegaan met een documentairemaker. Zonder dat verdachten, advocaten en de rechtbank hier iets van af wisten.

De rechter besloot de uitspraak uit te stellen en het OM op te dragen inzicht te geven in de contractuele afspraken met de documentairemakers. Ook moet justitie duidelijk maken hoe deze afspraken tot stand zijn gekomen.

De verdediging vermoedt het OM tot strafvervolging is overgegaan ten bate van de documentaire. Ze willen de ruwe beelden zien en inzicht krijgen in alle gemaakte afspraken. De verdediging vindt ook dat het OM het recht op vervolging heeft verspeeld met het achterhouden van deze informatie en het verstrekken van privacygevoelige informatie aan de filmploeg. Meer bij NU.nl / Rijnmond

Bekijk meer van

Sumo Openbaar Ministerie OM FIOD

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.