— vrijdag 4 december 2020, 11:50 | 0 reacties, praat mee

Dit zijn de vier experimenten van minister Slob om de lokale en regionale journalistiek te versterken

© Robin Utrecht / ANP

In de eerste maand van 2021 gaat er flink wat veranderen in de samenwerking tussen de NPO en de regionale en lokale journalistiek. Minister Arie Slob komt met maar liefst vier gloednieuwe experimenten. We zetten de experimenten en de gevolgen voor de journalistiek op een rij. Laatste wijziging: 9 december 2020, 11:57

1. NOS-project ter verbetering van lokale en regionale journalistiek
In 2021 starten de NPO en de NOS een experiment met zeven regionale omroepen om extra journalisten aan te nemen ter verbetering van de lokale en regionale journalistiek. Hierbij worden voor een periode van één jaar 28 extra journalisten ingezet. Op 25 november is de sollicitatieprocedure gestopt. Er zijn zeven regionale omroepen betrokken bij dit project.

2. Experiment naar Britse model
De NOS en de NPO gaan ook aan de slag met het Britse model. De BBC plaats elk jaar 150 journalisten in verschillende regio’s en heeft daar 8 miljoen pond voor over. Alhoewel dat geld er in Nederland voorlopig niet is, is wel een grote club mensen in februari van dit jaar op werkbezoek geweest.

3. Pilot professionalisering lokale omroepen
Minister Arie Slob gaf in april via het Stimuleringsfonds 11 miljoen aan het Steunfonds Lokale Informatievoorziening, waarvan lokale omroepen en huis-aan-huiskranten gebruik konden maken. Het geld voor het 2e jaar van de pilot, die start op 1 maart 2021, werd in eerste instantie ingezet voor het steunfonds. Hierom werd het al eerder een sigaar uit eigen doos genoemd. Uiteindelijk is er toch geld beschikbaar in 2021, mede door het Stimuleringsfonds. Dit gaat volgens een woordvoerder van het SvdJ om 1,55 miljoen euro.

4. NPO Regio
De eerste resultaten van één van de vier experimenten zijn te zien op 4 januari, wanneer NPO Regio van start gaat. Dit is een samenwerking tussen de Regionale Publieke Omroepen (RPO) en de NPO waarbij twee uur per dag regioprogramma’s worden uitgezonden op NPO 2. In ieder geval start op 4 januari het regiojournaal (in samenwerking met de NOS) en een regioblok van 20 minuten die de regionale omroepen zelf kunnen invullen.

Vooral rond dit laatste experiment bestaan nogal wat spanningen. Zo is niet bekend of de NPO de baas blijft over het regioblok, hoe de 11 miljoen euro die aan dit project verbonden is verdeeld gaat worden en hoeveel tijd er nu daadwerkelijk ingevuld kan worden door de regionale omroepen. “NPO werkt met een ‘geld op schema’ principe. Je moet dus eerst met een idee voor een programma komen en dan pas krijg je geld. Dat botst met de denkwijze van onze regionale omroepen,” stelt een woordvoerder van de RPO. “Dat er op dat gebied wat turbulentie is, kunnen we niet ontkennen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.