anner smart octo

— donderdag 20 juni 2019, 08:54 | 0 reacties, praat mee

NVJ: mediabrief Slob is een ‘vertraagde gifpil’

ANP

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft de mediabrief van minister Slob omschreven als een 'vertraagde gifpil', die een sterke publieke omroep zegt te willen, maar de opmaat is voor ingrijpende bezuinigingen tegen 2021.

De NVJ vindt dat de plannen vol tegenstrijdigheden zitten. “Er lijkt overheidsgeld bij te komen, maar in de praktijk verliest de omroep op termijn opnieuw tientallen miljoenen. Terwijl het belang van een sterke onafhankelijke journalistiek en een sterke publieke omroep nota bene in het regeerakkoord nog werd verankerd, is het onbedoelde effect van de nu voorgestelde maatregelen een ernstige verzwakking van de publieke omroep”, aldus de vereniging.

De geboden compensatie van 25 miljoen euro voor het plan tot 20 uur ‘s avonds geen reclame meer te vertonen staat niet in verhouding tot de 80 tot 90 miljoen euro die de maatregel vermoedelijk op jaarbasis kost, aldus de NVJ.

In de praktijk zal de publieke omroep het met zo’n 60 miljoen euro minder moeten doen. De afgelopen jaren werd structureel al zo’n 250 miljoen euro bezuinigd. De NVJ vreest voor de impact op programma’s en wijst op de ronkende economie en het feit dat de publieke omroep in Nederland al een van de goedkoopste is van Europa.

De NVJ waardeert de ‘mooie woorden’  die Slob heeft voor het belang van regionale en lokale journalistiek. “Maar ook hier blijven de concrete maatregelen om die positie te versterken beperkt tot een eenmalig bedrag van 15 miljoen. Daar kun je geen solide toekomst op bouwen.” Meer bij de NVJ

Bekijk meer van

NVJ NPO Arie Slob

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.