Jodal

— donderdag 8 maart 2018, 11:28 | 0 reacties, praat mee

Denemarken: proces tegen moordverdachte Peter Madsen begonnen

De UC3 Nautilus wordt in de haven van Kopenhagen op de kade gehesen voor onderzoek | Jens Noergaard Larsen / EPA

In Denemarken is vandaag het proces begonnen tegen Peter Madsen, die wordt verdacht van de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. De 47-jarige uitvinder nam Wall vorig jaar augustus mee op zijn zelfgebouwde onderzeeër UC3 Nautilus voor een reportage. De duikboot zonk in de baai van Køge, ten zuiden van Kopenhagen. Madsen werd gered, maar Wall was verdwenen. Laatste wijziging: 12 maart 2018, 14:45

Madsen heeft zijn verhaal over wat aan boord van de UC3 Nautilus gebeurde doorlopend aangepast: eerst zou hij Wall hebben afgezet bij de haven van Kopenhagen, maar toen de gezonken duikboot was gelicht en de politie een misdrijf vermoedde, stelde Madsen dat Wall bij een ongeluk aan boord was omgekomen.

Hij zou haar toen ‘een zeemansgraf’ hebben gegeven, maar toen lichaamsdelen aanspoelden bekende Madsen het lichaam na het ongeluk in stukken te hebben gezaagd. Later werd een gemutileerde en met metaal verzwaarde romp aangetroffen. De politie vermoedt dat Madsen de moord minutieus heeft gepland om een lang gekoesterde fantasie te verwezenlijken.

Op Madsens laptop werden door de Deense politie “vermoedelijk echte” foto’s aangetroffen van een vrouw - niet Wall - die wordt gewurgd en onthoofd. Madsen ontkent nu dat die harde schijf van hem is. Hij houdt vol dat Wall omkwam door een ongeluk, maar noemt nu ook koolmonoxidevergiftiging als een mogelijkheid, meldt persbureau AFP.

Volgens politieverhoren zou Madsen na Walls dood in paniek zijn geraakt en “na een dutje” hebben besloten het lijk te dumpen en zijn boot af te zinken. Gesprekken met collega’s en oud-werknemers schetsen het beeld van een man die altijd het conflict opzoekt en theatraal gedrag vertoont.

Er zijn twaalf dagen voor het proces uitgetrokken. Er zullen in die tijd 37 getuigen worden gehoord, schrijft het Deense dagblad Berlingske. Madsen kan levenslang krijgen, maar indien de rechtbank die straf niet oplegt is de verwachting dat Madsen minstens een vorm van levenslange TBS zal krijgen.

Bekijk meer van

Peter Madsen Kim Wall

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.