website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Denemarken: proces tegen moordverdachte Peter Madsen begonnen

Lars Pasveer — Geplaatst in rechtszaak op donderdag 8 maart 2018, 11:28

De UC3 Nautilus wordt in de haven van Kopenhagen op de kade gehesen voor onderzoek | Jens Noergaard Larsen / EPA

De UC3 Nautilus wordt in de haven van Kopenhagen op de kade gehesen voor onderzoek | Jens Noergaard Larsen / EPA

Nieuws In Denemarken is vandaag het proces begonnen tegen Peter Madsen, die wordt verdacht van de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. De 47-jarige uitvinder nam Wall vorig jaar augustus mee op zijn zelfgebouwde onderzeeër UC3 Nautilus voor een reportage. De duikboot zonk in de baai van Køge, ten zuiden van Kopenhagen. Madsen werd gered, maar Wall was verdwenen.

Madsen heeft zijn verhaal over wat aan boord van de UC3 Nautilus gebeurde doorlopend aangepast: eerst zou hij Wall hebben afgezet bij de haven van Kopenhagen, maar toen de gezonken duikboot was gelicht en de politie een misdrijf vermoedde, stelde Madsen dat Wall bij een ongeluk aan boord was omgekomen.

Hij zou haar toen ‘een zeemansgraf’ hebben gegeven, maar toen lichaamsdelen aanspoelden bekende Madsen het lichaam na het ongeluk in stukken te hebben gezaagd. Later werd een gemutileerde en met metaal verzwaarde romp aangetroffen. De politie vermoedt dat Madsen de moord minutieus heeft gepland om een lang gekoesterde fantasie te verwezenlijken.

Op Madsens laptop werden door de Deense politie “vermoedelijk echte” foto’s aangetroffen van een vrouw - niet Wall - die wordt gewurgd en onthoofd. Madsen ontkent nu dat die harde schijf van hem is. Hij houdt vol dat Wall omkwam door een ongeluk, maar noemt nu ook koolmonoxidevergiftiging als een mogelijkheid, meldt persbureau AFP.

Volgens politieverhoren zou Madsen na Walls dood in paniek zijn geraakt en “na een dutje” hebben besloten het lijk te dumpen en zijn boot af te zinken. Gesprekken met collega’s en oud-werknemers schetsen het beeld van een man die altijd het conflict opzoekt en theatraal gedrag vertoont.

Er zijn twaalf dagen voor het proces uitgetrokken. Er zullen in die tijd 37 getuigen worden gehoord, schrijft het Deense dagblad Berlingske. Madsen kan levenslang krijgen, maar indien de rechtbank die straf niet oplegt is de verwachting dat Madsen minstens een vorm van levenslange TBS zal krijgen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.