website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Peter Madsen krijgt levenslang voor moord op Kim Wall

Lars Pasveer — Geplaatst in moord op woensdag 25 april 2018, 13:09

EPA / Tom Wall

EPA / Tom Wall

Nieuws In Denemarken is uitvinder en ondernemer Peter Madsen schuldig bevonden aan de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Hij krijgt daarvoor levenslange gevangisstraf opgelegd. Wall verdween in de zomer van 2017 terwijl ze samen met Madsen in een onderzeeboot voer. Volgens de uitvinder kwam ze om het leven bij een ongeluk aan boord, waarna hij haar een zeemansgraf gaf.

In een laatste mogelijkheid te spreken zei Madsen dat hij “heel erg spijt had” van wat Kim Wall is overkomen. Gedurende de rechtszaak bleef Madsen volhouden dat haar dood een ongeluk was, al veranderde zijn uitleg over wat tot Walls dood leidde regelmatig.

De rechtbank tilt zwaar aan die wijzigingen aan zijn verklaring. Madsen heeft geen geloofwaardige verklaring gegeven waarom dat verhaal steeds wijzigde, noch een passende verklaring afgelegd waarom hij bepaald gereedschap zoals een zaag aan boord had. Madsen bekende dat hij het lichaam van Wall in stukken heeft gezaagd en overboord heeft gegooid. Lichaamsdelen werden in de weken na haar verdwijnen in zee ontdekt.

Het is genoegzaam bewezen dat Madsen Wall vermoedelijk heeft gewurgd en seksueel heeft misbruikt. De rechtbank noemt het een cynisch geplande moord op een willekeurige vrouw, die vanwege haar journalistieke werk met hem wilde uitvaren.

De rechtbank acht bewezen dat Madsen een obsessie had voor het doden en verminken van mensen. Voor hij met Wall in zijn onderzeeër onder het voorwendsel van een reportage vertrok zou hij minsten drie andere vrouwen voor eenzelfde ritje hebben uitgenodigd. Madsen gaat tegen de uitspraak in beroep.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.