word studentlid

— woensdag 25 april 2018, 13:09 | 0 reacties, praat mee

Peter Madsen krijgt levenslang voor moord op Kim Wall

Peter Madsen krijgt levenslang voor moord op Kim Wall
EPA / Tom Wall

In Denemarken is uitvinder en ondernemer Peter Madsen schuldig bevonden aan de moord op de Zweedse journaliste Kim Wall. Hij krijgt daarvoor levenslange gevangisstraf opgelegd. Wall verdween in de zomer van 2017 terwijl ze samen met Madsen in een onderzeeboot voer. Volgens de uitvinder kwam ze om het leven bij een ongeluk aan boord, waarna hij haar een zeemansgraf gaf. Laatste wijziging: 25 april 2018, 13:40

In een laatste mogelijkheid te spreken zei Madsen dat hij “heel erg spijt had” van wat Kim Wall is overkomen. Gedurende de rechtszaak bleef Madsen volhouden dat haar dood een ongeluk was, al veranderde zijn uitleg over wat tot Walls dood leidde regelmatig.

De rechtbank tilt zwaar aan die wijzigingen aan zijn verklaring. Madsen heeft geen geloofwaardige verklaring gegeven waarom dat verhaal steeds wijzigde, noch een passende verklaring afgelegd waarom hij bepaald gereedschap zoals een zaag aan boord had. Madsen bekende dat hij het lichaam van Wall in stukken heeft gezaagd en overboord heeft gegooid. Lichaamsdelen werden in de weken na haar verdwijnen in zee ontdekt.

Het is genoegzaam bewezen dat Madsen Wall vermoedelijk heeft gewurgd en seksueel heeft misbruikt. De rechtbank noemt het een cynisch geplande moord op een willekeurige vrouw, die vanwege haar journalistieke werk met hem wilde uitvaren.

De rechtbank acht bewezen dat Madsen een obsessie had voor het doden en verminken van mensen. Voor hij met Wall in zijn onderzeeër onder het voorwendsel van een reportage vertrok zou hij minsten drie andere vrouwen voor eenzelfde ritje hebben uitgenodigd. Madsen gaat tegen de uitspraak in beroep.

Bekijk meer van

Peter Madsen Kim Wall Denemarken

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.