— vrijdag 30 juni 2017, 13:47 | 2 reacties, praat mee

Dekker: geen stimuleringsfonds voor lokale journalistiek

Staatssecretaris Sander Dekker - © Jerry Lampen / ANP

Staatssecretaris Dekker (Media) ziet niets in een extra stimuleringsfonds voor lokale media. Dit blijkt uit antwoorden op Kamervragen van de SP en DENK. Zij hadden vragen gesteld naar aanleiding van het toenemende aantal gemeenteraden die kampen met een dalende interesse van de lokale journalistiek. Laatste wijziging: 30 juni 2017, 13:54

Zo huurt de gemeente Noordoostpolder bijvoorbeeld al een jaar zelf een journalist in die de raadsvergaderingen verslaat. Inmiddels zijn er nog meer initiatieven aan het ontstaan, zoals in Breda en Leiden, die de mogelijkheid onderzoeken om een stimuleringsfonds voor de lokale journalistiek op te zetten.

De provincie Noord-Holland hield de boot af en nu lijkt ook Dekker geen brood te zien in de mogelijkheid voor een stimuleringsfonds voor lokale journalistiek.

De staatssecretaris zegt dat het de gemeenteraad uiteraard vrij staat een eigen stimuleringsfonds in het leven te roepen. Maar hij stelt dat er al een fonds bestaat dat journalistieke projecten subsidieert, namelijk het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. “Ook lokale projecten kunnen bij het fonds terecht. Een nieuw fonds ligt niet voor de hand. Ten eerste omdat de lokale journalistiek al wordt gestimuleerd door overheidsfinanciering voor lokale en regionale publieke omroepen. Ten tweede zien we het niet als taak van de overheid om over te gaan op structurele subsidiëring van private journalistieke organisaties”, aldus Dekker in de brief.

Dekker zegt wel dat het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten onlangs een handreiking opgesteld voor raadsleden. Het geeft raadsleden verschillende aanknopingspunten hoe zij kunnen bijdragen aan het versterken van de controlerende functie van de lokale (en regionale) informatie- en nieuwsvoorziening.

In beide brieven laat Dekker weten dat de planning voor de beloofde onderzoekopzet naar de toekomst van de onafhankelijke journalistiek, nog steeds volgens plan, voor het zomerreces bij de Kamer zal liggen.

Bekijk meer van

Sander Dekker

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Jelle Seubring, 30 juni 2017, 14:07

“Ten eerste omdat de lokale journalistiek al wordt gestimuleerd door overheidsfinanciering voor lokale en regionale publieke omroepen.” stelt Dekker. Echter zijn de regionale omroepen te groot om in de kleine plaatsen verslag te doen van politieke kwesties, tenzij ze heel groot zijn. De meeste lokale omroepen doen daarnaast nauwelijks of niets met politiek. Of omdat ze de mensen er niet voor hebben, of omdat ze ‘te bang’ zijn om kritisch te zijn, want de gemeenteraad neemt tenslotte een besluit over hun subsidie en voortbestaan. Uiteraard mag de gemeente geen invloed hebben op wat ze publiceren, maar indirect gebeurd het wel.

Sander van Kasteren, 3 juli 2017, 15:48

Of nog erger: de lokale politiek interesseert ze niet meer. Ik schrijf voor een lokaal weekblad en als je ziet hoe slecht je politieke verslagen gelezen worden (voor zover dat kwantificeerbaar is) dan vraag je je af waarom je in godsnaam kostbare papierruimte zou opofferen voor een raadsverslag.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.