— woensdag 3 mei 2017, 09:30 | 0 reacties, praat mee

Leiden onderzoekt mogelijkheid stimuleringsfonds lokale journalistiek

De gemeentevlag van Leiden, de stad waar mogelijk een journalistiek fonds wordt ingesteld.

In opdracht van de gemeente Leiden heeft de leerstoelgroep Journalistiek en Nieuwe Media van de universiteit Leiden een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheid van een stimuleringsfonds voor lokale journalistiek. Binnen het Leidse medialandschap zijn diverse lokale nieuws-initiatieven, maar de kwantiteit overstijgt de journalistieke kwaliteit, stellen de onderzoekers.

Wethouder media en communicatie Robert Strijk zegt dat het Leidse college en de gemeenteraad zich zorgen maken over het voortbestaan van een pluriform lokaal medialandschap en hoe dat de werking van de lokale democratie beïnvloedt.

“We maken ons zorgen of de lokale media met het huidige verdienmodel deze taak de komende jaren vol kunnen blijven houden. Daarom heeft de gemeenteraad het college gevraagd onderzoek te laten doen naar de mogelijkheden voor het opzetten van een stimuleringsfonds voor de lokale journalistiek”, aldus Strijk.

De lokale nieuwsplatforms hebben relatief veel aandacht voor politiek, met naar verhouding met vergelijkbare gemeenten veel eenvoudige nieuwsberichten en weinig verdieping.

Onderzoeksjournalistiek zou met een fonds specifiek moeten worden gestimuleerd: burgers dienen te beschikken over betrouwbare en onafhankelijke informatie, aldus de onderzoekers. Journalistiek dient meer doelen dan enkel de ‘democratische waakhondfunctie’, stellen ze: “Het zorgt voor het creëren van een gemeenschappelijke lokale identiteit en een gedeeld gemeenschapsgevoel.” Lokale journalistiek zou als ‘bijzondere economische waarde’ binnen een gemeente gezien moet worden.

Als er een fonds wordt ingesteld, moet het bestuur zich daar zo min mogelijk mee bemoeien. “Bestuur op afstand”, is een van de aanbevelingen, naast voldoende geld, een ruime looptijd voor projecten en transparante en ‘lichte’ procedures om een beroep op het fonds te kunnen doen.

Het rapport is aan de Leidse gemeenteraad gestuurd, samen met een brief waarin het college de raad een aantal concrete vragen voorlegt voor verdere uitwerking. Meer bij de gemeente Leiden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.