banner festival 23

— zondag 4 juni 2017, 10:00 | 1 reactie, praat mee

Aan adviezen geen gebrek

De toekomst van de onafhankelijke journalistiek in Nederland is op verzoek van de Tweede Kamer opnieuw onderwerp van onderzoek. Van eerdere adviezen is weinig terechtgekomen. Zijn er ideeën die nog een kans maken of wordt het weer een advies voor diep in de bureaulade?

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Peter Beije, 6 juni 2017, 19:15

Ondersteuning van met name de regionale journalistiek wordt allerwege (Rijk, provincie en gemeente) met de mond beleden. Het wordt tijd dat er concreet iets gebeurt om de waakhondfunctie van de regionale journalistiek te verbeteren.
Naast de door de NVJ ondersteunde gedachte van loonkostensubsidie kun je ook denken aan projectsubsidie voor elke regionale krant. De in het artikel genoemde ondersteuning van journalistieke arbeid kan zo ook vorm krijgen.
De hoofdredactie krijgt jaarlijks een budget van stel 10% van de redactiebegroting van een op te richten (landelijk?) fonds. Redactieraad (inhoudelijk) en redactiecommissie (arbeidsrechtelijk) houden toezicht op een juiste besteding van het geld. De subsidie gaat dus niet via de werkgever.
Freelancers worden bij het project betrokken: zij worden ingehuurd om het veldwerk te doen of zij vullen gaten op de redactie op die vallen doordat extra wordt ingezet op de waakhondfunctie vanuit de redactie.
Het is overigens niet zo dat alle Nederlandse uitgevers mooie winsten maken, zoals wordt betoogd. TMG heeft over 2016 een nettowinst behaald van 1,55 miljoen euro (op een omzet van 421 miljoen). En dat beeld is vertekend. Puzzelgigant Keesing houdt de boel uit het rood, zoals ook vorige week donderdag op de aandeelhoudersvergadering was te beluisteren. Anders gezegd: de productie van het TMG-krantenbedrijf zit vorig jaar flink in de min. De financiële update over de eerste vier maanden van 2017, die kort voor de aandeelhoudersvergadering naar buiten werd gebracht, stemt bepaald niet tot optimisme voor het hele jaar.

 

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.