— vrijdag 26 juni 2015, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Kritiek op verspilling van kranten en magazines

In Vlaanderen worden jaarlijks 34 miljoen kranten gedrukt, nooit verkocht en weggegooid. En dat gaat ook op voor magazines: de stapel onverkochte Dag Allemaals blijkt bijna vijftien kilometer hoog en van P-magazine wordt elke week de halve oplage weggegooid. Dat melden Apache.be en Charlie op basis van data van het CIM (Centrum voor Informatie over de Media). Laatste wijziging: 26 juni 2015, 09:43

Volgens de auteurs heeft de verspilling ook te maken met het subsidiebeleid van de overheid. “De overheid verkiest een beleid dat vasthoudt aan een gedateerd en uitgesproken milieu-onvriendelijk verleden, in plaats van te kiezen voor echte verandering.”

De overheid steunt de papieren krant jaarlijks met ongeveer 400 miljoen euro. Het gros van de subsidies loopt indirect via distributiesteun. Bovendien hoeven uitgevers geen btw aan te rekenen voor papieren kranten. Voor digitale initiatieven daarentegen is geen structurele steun of verminderd distributietarief. En in plaats van 0 procent moeten zij wel 21 procent btw aanrekenen. “De bijhorende torenhoge afvalberg moeten we voor lief nemen.”

 

Bekijk meer van

CIM Charlie Apache.be

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.